Петима българи трябва да се явят днес в съд в Лондон, за да им бъдат официално повдигнати няколко обвинения, включително за шпионаж, като се предполага, че това е правено в полза на Русия, съобщи "Дневник".

Миналата седмица бе потвърдено, че Орлин Русев е смятан за лидер на групата, включваща още Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова.

След като Би Би Си съобщи ексклузивно за случая и описа няколко подробности, днес е възможно да станат публично достояние още факти, ако съдът реши да им даде гласност.

Westminster Magistrates' Court трябва да реши дали и кога да даде ход на делото срещу тях, като според британски медии обичайният срок затова е такъв, че може би началото ще е през януари 2024 г. - близо година след обиските и задържането им.

През последните дни британските медии се занимаваха усилено с 29-годишната Габерова, която от 2019 г. има салон за красота Pretty Woman в Западен Лондон.

Разговори с нейни клиенти я представят като избягваща да коментира каквото и да е, свързано с политика, и да твърди, че не знае кой е лидер в Русия. "Интересувам се единствено от разкрасяването", казвала тя често и вдигала рамене, когато опитвали да я заговорят за войната в Украйна или за британски политически проблеми. "Тя е последният човек, за когото бихте си помислили, че е шпионин", казва една от клиентките ѝ.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм