Мира Добрева – доскоро телевизионна водеща, днес тя е изцяло отдадена на писането. През 2020 г. представи и първата си книгата „Столетниците – благословия или орисия“, в която разказва за необичайните истории и мъдростите, които са ѝ споделили „друговремците”.

Четири години по-късно по рафтовете в книжарниците вече ще намерите и първия ѝ роман – „Светулки зад решетките“. Нека му обърнем повече внимание в следващите редове.  

Мира Добрева – от екрана до романа

Професионалният път на Мира Добрева започва през 1996 г., когато тя сбъдва мечтата си и става репортер в „Календар” по Нова телевизия. Тогава, в първия си работен ден, тя е изпратена да отразява убийството на Андрей Луканов. 

По време на професионалното си развитие, Мира е работила като репортер и редактор в БНТ. Била е водещ на кратките емисии новини и автор на множество документални филми за хора в бедстващо положение.

От 2011 г. до 2022 г. е била автор, водещ и продуцент на предаването по БНТ „Отблизо с Мира“. Оттам е и поредицата „Столетниците на България“, която я е вдъхновила за написването на първата ѝ книга. 

Днес продължава да бъде автор и продуцент на предаването, но и прави документални филми в поредицата „В кадър“ по БНТ.  През 2023 г. Мира Добрева обявява, че слиза от екран.

През всичките тези години тя е отличена с множество награди:
 

  • Два пъти печели „Жена на годината“, в категория „Телевизионна журналистика“ на списание „Грация“ през 2005 г. и 2011 г.;
  • Наградена е от Агенция за публични комуникации VIP Communication с призове в категориите „Културно наследство и национални ценности“ и „Популяризиране на българската култура и история“ през 2013 и 2014 г.
  • Печели специална награда от Международния филмов фестивал „Наследство” за своята рубрика „Столетниците на България“ през 2015 г. и др.;
  •  Удостоена е с наградата „Достойна българка за 2024“ на в. „24 часа“.

Днес Мира споделя, че не ѝ липсва работата в телевизията и не съжалява за годините, прекарани там. Решава да прекрати изявите сиси на екран, за да потърси мъдрост и разбиране за живота, отвъд егото. 

Прекарва известно време в Клисурския манастир, където не само открива същината на пробуждането, но и пише част от дебютния си роман „Светулки зад решетките“.

Какво стои зад историите в „Светулки зад решетките“?

Читателите се питат дали романът е автобиографичен, тъй като в детайли описва чувствата и емоциите на двете главни героини и тежката им алкохолна зависимост. Откровеното предаване на историите в него успява така силно да повлияе на хората, че и те самите да усетят болката на героите в романа. 

Истината е, че Мира Добрева е била подкрепа на близки до нея, които са се сблъсквали с тъмнината на алкохолната зависимост. Това обаче, което искрено я е вдъхновило, били историите на четирима конкретни човека. Те в дълбочина разказали за борбата и своите трудностите и запознали авторката още по-отблизо с всичко, през което минават. 

Макар и „Светулки зад решетките“ да не е автобиографичен роман, той силно застъпва проблема със зависимостта. В интервю Мира споделя, че ако един алкохолик е написал книгата, тя няма да звучи по същия начин, както ако е написана от човек, който се е преборил с алкохолизма. 

Зад решетки ли са светулките и какво е било първоначалното име на романа?

„Светулки зад решетките“ е роман, който не само ще ви накара да се замислите колко крехък може да бъде един зависим човек, но и колко ограничена може да бъде неговата свобода. Той остава зад решетките на тъгата, болката и безпомощността, докато не открие своето просветление.

Издател на книгата е Книгомания, а неин редактор е писателят Владимир Зарев – идол на Мира Добрева, която притежава всички негови книги. Той бил очарован от романа, чието първоначално име било единствено „Светулките“. 

Тогава Зарев направил предложение заглавието да бъде „Предупреждението“. Но тъй като книгата не е за помощ за справяне с алкохолизма, а Мира Добрева държала много на името „Светулките“, той добавил единствено „Зад решетките“. 

Можете да откриете дебютния роман на Мира Добрева „Светулки зад решетките“ както в Книгомания, така и във всички големи книжарници в страната. Коричната ѝ цена е 22 лв.