Потърпевшата от насилие 18-годишна Дебора от Стара Загора, която стана жертва на насилника, който обръсна главата й, наряза тялото й с макетен нож и я преби брутално, качи видеоклип, в който за първи път след трагедията, се обръща към хората.

"Благодаря Ви, че в този страшен момент вие се борите заедно с мен", каза тя. 

Чуйте още от думите й: 

Припомняме, че в цялата страна се проведоха протести в подкрепа на 18-годишното момиче от Стара Загора, което бе обезобразено по особено жесток начин с макетно ножче по цялото тяло от 26-годишния й приятел. Хората излязоха пред съдебните палати в своя град по едно и също време. Според тях трябва да има спешни законодателни промени. 

Протестиращите настояваха за справедливост, а някои дори призовават депутатите да прекратят своята ваканция, за да направят промени в Наказателния кодекс, за да не случват повече такива трагедии. 

Какво предизвика голямото обществено недоволство?

В края на юни 18-годишното момиче е станало жертва на жестоко посегателството от страна на бившия й вече приятел. Той е дошъл в дома й, където я е удрял и е счупил носа й. Мъжът е обръснал главата на момичето и я е рязал с макетно ножче 21 пъти, в следствие на което са й направени 400 шева.

Първоначално той е бил задържан, след което е бил освободен, тъй като на база на медицинската експертиза съдът е постановил, че жертвата е с леки телесни наранявания. В неделя сутринта мъжът беше арестуван, след като стана ясно, че в дните предхождащи нападението, той е заплашвал момичето със съобщения в интернет приложение.

“Направо те убивам” и “Ще ти закача главата” гласят заплахите. Така прокуратурата му повдигна още едно обвинение - за закана за убийство. Районният съд в Стара Загора взе постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо обвиняемия.

Случаят предизвика обществен и политически отзвук в цялата страна, след като родителите на жертвата съобщиха пред медиите за случилото се. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм