Човешкото тяло, като непрекъснато протезирано и защитено, чрез постоянното развитие на технологии и медицина.

Човешкото тяло в годината на пермакриза – думата на 2022 в ЕС, дефинирана като продължителен период на нестабилност и несигурност.

Това е „НОМО Машина“ -

интердисциплинарният проект на художника Дарина Пеева, който ще бъде представен от понеделник в Бургас.

„Чрез него разглеждам позицията на човешкото тяло в различни контексти. Проектът се състои от три основни компонента, като моята част са графични инсталации и видео обекти. Заедно с това включвам втори компонент – две публични лекции за изкуство“, сподели в ефира на Дарик, авторът Дарина Пеева, която е била част и от пленера на Дарик радио „Звук и Цвят“.

Цялото интервю с нея, можете да чуете звуковия файл: 

В рамките на три дни от 28 до 30 ноември в галерията на бургаското дружество на художниците публиката ще може да погледне през различна призма и чрез няколко инсталации темата за тялото в контекста на здравните, социални и военни кризи.

„НОМО Машина“ стартира от 18.00 часа на 28 ноември с изложбата на Дарина Пеева. В нея ще могат да бъдат видени обекти от стари автомобилни части интегрирани с отливки на смола и графики.

Ден по късно от 11.00 часа и 18.00 часа ще се проведат и две лекции на изкуствоведа Пламен Петров на тема „Машината в изкуството” и Тялото на артиста – начин на употреби”. Те ще могат да интерпретират темата за човека и машината от други перспективи и контексти. Срещите ще се състоят от 11.00 и 18.00 часа на 29 ноември.

Ще бъде представен и текста на доц. Атанас Тотляков - „Атомизация и/или мета модернистична осилация”. Част от нея ще премине като дискусия по основни позиции между съвременния атомистичен модел на изкуството и мета модернизма.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на национален фонд „Култура” по програма „Творчески стипендии”.