”Това, което ние искаме и ще отстояваме в следващия Европейски парламент е точно това - националните ни интереси да се зачитат и ние да сме равноправни партньори, а не послушни изпълнители.” Това обясни в предаването “Дарик кафе” Даниела Везиева, водач на листата на “Български възход” за евроизборите и начело на листата в Русе като кандидат за депутат за национален парламент.

“Масовото мислене у нас е, че Европа е нещо много странично, много далечно и не е нашето. Това се дължи до голяма степен на факта, че 17 години политиците, които участват в целия процес на Европейския парламент и в каквито и да кажем управленски процеси - те казват: “Брюксел така каза”. Ние сами се поставихме в ролята на послушни изпълнители без да отстояваме националните си интереси. Със сигурност сегашните евродепутати са свършили много работа - всеки в собствената си комисия, само че ние тук не знаем. Това, което на мен ми липсва е точно тази координация, работа между европейските ни депутати, националните ни депутати и Министерския съвет, защото в крайна сметка в Брюксел се отстояват националните интереси на България”, заяви Везиева.

Тя посочи, че лидерът на “Български възход” Стефан Янев като служебен премиер е променил доста неща и е прилагал правилно управленско поведение. Например не е пускал министрите си да пътуват без да имат ясна позиция по конкретната тема. В този кабинет Везиева беше министър на икономиката.

Запитана какво може да промени един български евродепутат, при положение, че има право само на минута и половина изказване, Везиева заяви, че тази минута и половина е “само външния показ на нещата”.

“Преди това има работа в съответното семейство, към което принадлежи този евродепутат, в което се обсъждат всички теми. Там всяка държава си казва своето мнение. Казва: Не, ние няма да подкрепим това, защото интересът на страната изисква друго решение. Така че ние не говорим за изказването от трибуната. Говорим за същинската, за оперативната работа и за отговорността, която носи всеки един депутат”, заяви кандидат-депутатът.

Тя даде за пример Унгария, която следва неотклонно своите национални интереси, докато България няма дългосрочна визия за своите. Тя цитира и думите на героя Мечо Пух, според който “като не знаеш къде отиваш, не отиваш никъде”.

Кой колко “тежи” в ЕП

Везиева обясни, че всеки експерт в ЕП “тежи” със своята експертиза. 

“Ако аз съм в ЕП няма да участвам в комисията по здравеопазване, защото аз съм финансист. Моята експертиза е в тази част”, заяви Везиева.

Според нея налаганата мантра, че със 17 евродепутата България не може нищо да направи в ЕП, не е вярна.

 “Не е така, защото голяма част от законодателната рамка в ЕС се взема с единодушие. Една държава да не е съгласна, това няма да се случи. В момента тече промяна за това как ще се взимат решенията. Ако отпадне това с единодушията, особено в частта за присъединяването в ЕС, това ще бъде много тежко като последици”, подчерта тя.

Темата “Украйна”

“На мен ми липсва онази част, в която ние договаряме добри условия за възстановяването на Украйна, което съответно ще се отрази икономически и на нашата страна”, каза тя.

Според нея самочувствието на българите трябва се възстанови.

“Ние сме българи и трябва да имаме самочувствието на хора, които могат и знаят. От това, което аз виждам, когато бях в Брюксел и в останалата част на публичния ми живот, ние нямаме самочувствието на хора, които могат и знаят. Това е може би и причината да нямаме общности у нас - силни общности, които да променят нещо. По-скоро това, което съм виждала е, че всеки се опитва в зависимост от това къде работи да се присъедини към някой, който би могъл по някакъв начин да подпомогне личностното му развитие. В това няма нищо лошо. Не го казвам като упрек, но това, че няма общности показва как ние нямаме самочувствие. А може би и в годините сме го загубили, защото са ни казвали: “Вие сте малките, от вас нищо не зависи”, каза Везиева.

Тя коментира и тонът на омразата, който според нея, е станал водещ през последната година и е нямало как да не разедини обществото.

“Последната една година се насади една омраза. Никой не говори позитивно, никой не говори за това какво трябва да изградим и какво трябва да се случи”, каза Везиева.

Според нея правилното политическо поведение е това, демонстрирано от Стефан Янев на диалог и политически консенсус.

“Парламентът работи за гражданите и поради това трябва да има консенсус по темите, свързани с България. Да, г-н Янев понесе много критики, говореше се за това колко е плах, но всъщност той каза най-правилните неща - трябва ни обща консолидация”, заяви Везиева.

За влизането в еврозоната

“Последният конвергентен доклад, който беше оповестен от председателя на БНБ показа, че не сме готови. И не сме готови не само заради критерия инфлация, а не сме готови заради проинфлационните последни два бюджета, които всъщност ни върнаха много назад.  За влизането в еврозоната - не стои въпросът дали, ние частично сме, заради валутния борд. По-скоро въпросът е как. Какви условия ще си договорим за влизането в еврозоната. През 2017 г. ние сме подписали едно споразумение за влизането в еврозоната, но оттогава са минали 17 години и тези критерии трябва да се променят в една много различна геополитическа и геоикономическа среда, защото ние виждаме в последните две години, че геоикономиката придоби един различен модел. Старите модели - пазарни, традиционни, които ние познаваме, вече не съществуват”, каза кандидатът за евродепутат.

Според нея огромният проблем е, че България няма икономически буфер - сектор, който ще поеме тази разлика при влизането ни в еврозоната. Тя коментира и състоянието на енергетиката след наложените нови параметри от ЕС в “Зелената сделка”, която по думите ѝ като сектор най-много е пострадала.

“Следващите евродепутати със сигурност трябва да поискат преразглеждане на “Зелената сделка”, заяви Везиева.

Предизвикателствата за Русе и региона

“Огромният проблем на хората в русенския регион е липсата на инфраструктура. Това е проблем на цяла северна България. Липсата на добри транспортни инфраструктурни връзки. Бизнесът следва транспортните връзки. Бизнесът иска предвидимост, лесно достигане до конкретно място и човешки ресурс. Няма как да привличаш инвеститори, когато стигаш до Русе за 4 часа и половина”, заяви Везиева. 

Тя уточни, че някога Русе е имал стратегическо пристанище, а в момента - неработещ завод, пристанище, което се задъхва с доставките по много причини, отсъствие на нови инвеститори, недостатъчно развиващ се местен бизнес. В същото време, по думите ѝ, в Русе има “уникална” химическа промишленост.

Везиева припомни, че са заложили в Плана за възстановяване шест зони, които да развиват кръгова икономика. Идеята е била да се направи по една голяма индустриална зона с водещ бизнес. 

Реиндустриализацията в ЕС

“Ние имаме добра тежка индустрия - и химическа, и в производството на лекарства, и в тежкото машиностроене. Преработвателна индустрия имаме много силна. Имаме на какво да се опрем, за да надграждаме. В зависимост от това каква е нашата визия за развитието ни поне 10 години, защото хоризонт за такова нещо е минимум 30 години, за да направиш правилна концепция със съответните политики и методи за изпълнението. Ако ние заложим на това и направим бързо една такава стратегия, а имаме потенциал да я направим, България има страшно много експерти, които могат да работят по тази тема. Мисля, че това ще ни помогне да се развиваме по-спокойно. Пазарната икономика е планирана икономика”, заяви Везиева.

Според нея, докато популизмът ни залива, няма да има смислени решения.

“Любовта, разводът - видяхме как се развиха за девет месеца. Това доведе до изцяло изместване от дневния ред на хората”, каза тя.

И призова:

“Нека спрем да се самоунижаваме и да отидем да гласуваме. Ако каузата ви е България, гласувайте за успех за България с №16 “Български възход”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Гледайте и слушайте целия разговор с Даниела Везиева в прикачените файлове.