„Днес Плевен е България, но не само – Плевен днес е още Великобритания, САЩ, Украйна, Молдова, Румъния. 14 държави са днес в Плевен – едно чудесно начинание, чийто хоризонти не са просто спорт, а те са приятелството в региона, но най-вече желанието ни да живеем точно в мир, да живеем заедно и да се ползваме от плодовете на своя труд“.

Това каза при откриването на 8-то издание на Маратон на приятелството – Плевен 2022‘, министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който даде официалния старт на събитието, в което се включиха над 400 участници от детска възраст до 85-годишни маратонци.

За Дарик радио, министър Караджов коментира, че Маратон на приятелството Плевен 2022 е забележително спортно събитие, което не се ръководи от държавата или от федерации, а от хора и сдружения, които обичат маратонското бягане и най-вече обичат олимпийския принцип за участие.

„Маратонците днес са героите, защото някои ще тичат класическите 42 км, някои наполовина, но много важно е, че участват толкова много хора от толкова много държави“, каза министър Караджов, който заедно със семейството си се включи като доброволец в откриващия старт на събитието.

Освен регионалния министър като доброволец в събитието се включи и дипломатът от британското посолство Оливър Патен, заедно със семейството си.

Дисциплините, в които се включват над 400-те участника в тазгодишното издание на Маратона на приятелството са класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), 10 км, 3-километров масов крос „Аз мога“ и Fun Run Kids – детско бягане.  

Всички участници и решилите да направят дарение ще подкрепят инициатива на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения – гр. Плевен. По този начин ще бъдат осигурени материали за изграждането на арт - терапевтичен кът за работа с глина към Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания – гр. Плевен.

Създател на спортното събитие "Маратон на приятелството" е плевенчанинът Станислав Георгиев - Стан, който си отиде от този свят в края на март 2020-та година.