„В българското здравеопазване няма подобрения, инвестират се милиарди от частни сектори и здравна каса, обаче крайният резултат е незадоволителен“, коментира д-р Зияд Ел Масри в студиото на Дарик Бургас. Според него в България няма работеща здравна система и от това потърпевши са преди всичко пациентите на болничните заведения.

От друга страна, д-р Ел Масри смята, че това облагодетелства частните болници и фармацевтичните компании. „За 10 години България намаля с един милион, обаче болниците се увеличиха многократно. Никой не знае каква е целта, защото липсва реформа и те никнат като гъби след дъжд“, е мнението на експерта.

„За мен е странно, че се карат само частни болници. Не съм чувал това да става в държавни или общински, защото те са постоянно на минус и им наливат милиони. В резултат те не се интересуват дали се управляват правилно или неправилно“, продължи да изказва възгледите си д-р Ел Масри и каза своето заключение: „Това е заради липсата на реформа и план“.

По думите на експерта, държавата не се интересува от здравословното състояние на гражданите си. „Правим преброяване, но не питаме от какво най-много боледуват хората. Трябва да направим една кръгла маса, да съберем експерти и да съставят ясна и точна програма, която да се следва в следващите пет години и който и да дойде на власт, да не се пипа“, смята д-р Ел Масри.

„Защо да има във всеки град по няколко клиники, които да въртят едни и същи лекари? Преди обед те са в държавната, следобед в частната, вечер в третата. Така не се развива медицина“, коментира д-р Ел Масри. Според него не е нужно във всеки град да има всичко, а различни места могат да профилират в определено направление: „Може най-голямата кардиологична болница да бъде в Стара Загора, очната в Русе и т.н.“, разсъждава експертът.

„Сега инвестираме в големи болници, пълни с празни легла. Когато го заболи глава човек, те го карат да лежи там по цяла седмица, за да плати Здравната каса и да имат пари за заплати и сметки“, изрази виждането си д-р Ел Масри и добави: „Така не можем да градим структура на здравеопазване“.

Експертът коментира, че имаме много сгради и апаратура, но липсва персонал и национална стратегия. Д-р Ел Масри засегна и друга тема: „Реформата трябва да раздели болничната и доболничната помощ. В държави като Нидерландия и Дания пациентът отива при личния лекар, той му издава направление, отива определен медицински център и ако има нужда, в голяма болница. В България всеки отива където си иска като на пазар“, разсъждава д-р Ел Масри.

Според него трябва да има повече болници в малките градове. „Не може за 200 хиляди души в един град да има четири хемодиализни центрове, пет болници и т.н. В определен момент ще започнат да се карат помежду си“, сподели мнението си експертът.

„Здравната каса няма как да контролира всичко. Постоянно се правят злоупотреби. Къде е здравната карта, за която говорим отдавна? Къде са хеликоптерите? Толкова други неща? Няма ги“, каза д-р Ел Масри. По думите му, парите в България се дават за сравнително маловажни неща и положението в здравеопазването ще става все по-лошо.

Виждате при един вирус какво стана в България, дай боже да не говорим за война. Хиляди кадри липсват в здравеопазването – от ниво санитарки до специалисти“, коментира д-р Ел Масри. Според него е безсмислено да се наливат пари в здравеопазването, без да има реформи.

„И да наливаме милиарди, като има хиляди дупки, резултатът ще бъде същият“, каза д-р Ел Масри.

Чуйте повече от д-р Зият Ел Масри за мислите му относно проблемите в българското здравеопазване в звуковия файл:

Автор на статията: Никола Попов

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм