Две положителни новини в навечерието на професионалния празник на лекарите 7 април, сподели пред Дарик д-р Лидия Стефанова, мениджър на болница „Сърце и Мозък“ Бургас и председател на Здравната комисия в местния парламент.

За първи път сме свидетели на обрана миграция – не извън, а към Бургас. Пациентите избират да се лекуват тук, идвайки от различни региони на страната, а също и българи, живеещи в чужбина. Най-често те са от Румъния, Турция, Великобритания.

„Това са хора, които много добре са проучили къде могат да получат качествено лечение, без това да им струва огромен разход“, споделя кардиологът. От друга страна все повече лекари се насочват към най-големия град в Югоизточна България за професионално развитие, обучение и трайно установяване.

По думите й, най-сериозни постижения в града, могат да се отбележат в здравеопазването, заради качеството на болничната помощ. „С привлечените инвестиции в тази област, се реализират проекти, които поставиха Бургас на здравната карта на България. Отличава се нова тенденция – на т.нар. медицински туризъм, който доскоро отвеждаше Българите към Турция, а вече е в посока Бургас и Плевен“.

Ръководителят на високотехнологичната болница на региона вярва, че връзката между лекар пациент е възстановена, както и че тя е тясно свързана с отношението на специалистите към тези, които те лекуват.

Това е световно признат подход, на който ние в „Сърце и Мозък“ залагаме – лекарят и пациентът са партньори, чиято крайна цел е успешно завършеното лечение.

Важна част за качественото здравеопазване остава специализираната доболнична помощ, твърди д-р Стефанова. „Днес ние можем да се похвалим с изключителни лекари, хора, от чиито иновативни методи се учат и в чужбина, но все още пациентът среща трудност по пътя към правилния специалист и лечение. В моята практика аз залагам много на анкетните карти, обратната връзка с пациентите. От нея мога да разбера ясно, с какви трудности се сблъскват те. Получаваме много трогателни писма от благодарни пациенти и техните близки, но за нас е важна и критиката, която ще помогне за подобряване на здравните услуги. Процес, актуален не само за болница „Сърце и Мозък“, а за качественото здравеопазване в целия регион. Той започва от доболничната помощ и стига до висококвалифицираните специалисти“, пояснява директорът на „Сърце и Мозък в Бургас.

Според д-р Стефанова, развиването на съвременна медицина е тясно свързано с приемствеността за болница „Сърце и Мозък“. „Уменията трябва да се предават нататък. Имаме дълг да обучим младите специалисти. Те да бъдат тези, които ще имат стремеж и утре ще лекуват нашите деца“, споделя тя. Наблюденията й във времето са показали формулировката, която стои зад определението добър лекар и голям специалист: Скромност, емпатия към пациента, стремеж да дадат най-доброто за надградят постигнатото, за да помагат на своите пациенти. Хора, посветени на професията и дълга си към обществото. Щастлива съм, че в нашата болница работят такива специалисти! Те спасяват животи, не спират да се развиват. Похвалите не ги пречупват. Напротив, правят ги още по-отговорни и внимателни към своите пациенти“.

Като мениджър на най-успешната болница в региона и като кардиолог, д-р Стефанова, вярва, че скромността е отличителна черта на успешните лекари, които променят тенденциите със сърце за хората.

За иновациите в медицината, които вече се случват в Бургас, за стойностните лекари, които са посветени на своите пациенти и за местните политики, които ще подобрят качеството на живот на хората, ето какво сподели пред Дарик радио д-р Лидия Стефанова: