Още от времето на комунизма, държавата винаги се е съобразява в един от важните сектори за икономиката – земеделието. Земята е в техните ръце. Целта ми  не е да ги защитавам или обвинявам. Но във всяка държава те са на почит. Знаете ли, тези хора имат власт и политиците трябва да разговарят с тях, защото ако решат – не пътища, те могат да затворят държавата. Примерът с Полша е показателен. Страна, която твърдо заяви подкрепата си за Украйна. Но, когато става дума за държавен интерес не направи компромис за сметка на народа и не допусна тяхното зърно. Въпросът в България е, взехме ли държавническо решение или просто изпълнихме политика в интерес на нечие посолство?. Този въпрос зададе д-р Зияд Ел Масри в ефира на Дарик в деня на националните протести на земеделски производители и стопани.  

По думите му, това е сектор, разполагащ с мощна сила и управляващите е трябвало да започнат първо преговори с представителите му, преди да вземат решения. „А се оказва, че за пореден път, първо се взема решение, след това се търси диалог с тях.

За жалост, всеки ден имаме нов трус и новина за гаф от нашите държавници. Но един министър-председател не може да си позволи да направи емоционално и непремерено изказване, с което да обиди хората, които обработват земята в България. Думата терористи от устата на премиера звучи страшно. Дали наистина са му докладвали, че в тракторите носят бомби?! Това ли беше посланието на подобно изказване?“, попита още д-р Ел Масри.

Той определи като липса на лидерство и опит, това че думите на най-важния човек в държавата са изпреварили мъдростта и разума.

„Да си добър в академичните среди, не те прави добър политик. Държавническо е да се търси баланс. Не е въпросът да надделеят исканията земеделците, или интересите на политиците, а да се предложи най-доброто за народа. Колко години даваме шанс на различни хора да ни управляват, а резултатите какви са. Вижте родителите си. Как са живели те и как живеете вие днес. Това ще покаже ясно, дали има разлика. Надминахме ли ги по качество на живот? Този въпрос може да покаже, какво и как се е променило във всички тези години“, коментира още д-р Зияд Ел Масри.

Целият разговор с него, чуйте в звуковия файл: