Преподобни Прокопий бил от Десетоградие (Декаполис), около Галилейско море (Палестина). Затова той бил наречен Декаполит.

От младите си годинил той се отдал на постнически и други подвижнически трудове, чрез които сърцето се очиства и духът се издига към Бога.

Когато настанало гонение против иконите от страна на император Лъв Исаврянин /717-741 г./, Прокопий се вдигнал в защита на иконите, като доказвал, че иконопочитанието не е идолопоклонство, понеже християните знаят, че кланяйки се пред иконите, те не се кланят на мъртва материя, а на живите светци, които са изобразени на иконите.

Поради това Прокопий зверски бил мъчен, бит и с желязо стърган. Св. Порфирий, епископ Газски Св. Порфирий напуснал богатия си бащин дом, приел монашеството и живял в пост, труд и молитва в Скитската пустиня и Ерусалим.

Когато след смъртта на Лъв Исаврянин иконите били поставени отново в църквите, Прокопий се върнал в своя манастир, където прекарал останалите си дни в мир. В дълбока старост той се преселил в небесното царство, където съзерцава ангелите и светците, чиито ликове почитал на земята.

Заедно със свети Прокопий се подвизавал с духовен подвиг и страдал ученикът му Василий, чиято памет се празнува на 28 февруари.

Информацията е от: pravoslavieto.com