Според последното изследване цените на почивките в Гърция, включително и полетите, са се повишили със средно 30% спрямо 2022 година. В Гърция, Италия и Турция също продължават да се покачват, съобщава Би Би Си.

Почти половината гърци не могат да си позволят едноседмична почивка

Британското списание Which? установи, че тези, които са резервирали пакетна почивка за лято 2023 в периода от 1 ноември 2022 г. до 3 януари тази година, са платили средно с 19 процента повече, отколкото миналата година.

Шон Пен е на почивка в Италия с красива украинска актриса (снимки)

Когато Which? сравнява средните цени за едноседмична почивка в шест популярни дестинации - Гърция, Италия, Турция, Испания и Кипър - установява, че най-силно са се повишили цените в Гърция, следвана от Италия.

Как изглежда регентската вила в Боровец, предоставена на прокуратурата (снимки)

Почивката в Гърция излиза около 2000 лева.

Почивка от седем нощувки в Гърция струва средно с 30%, отколкото през 2022 г., със средна цена от (2000 лв. на човек) за лятото на 2023 г.

Според данни от Travelsupermarket.com средната цена на ваканционния пакет в Италия се е повишила с 23%, докато цената на почивката в Турция се е повишила с 21%.

Тази година цените са се повишили дори и на по-евтините дестинации. Седмица в Мароко е с 27% по-скъпа от миналата година. В България почивката е поскъпнала с 13%.

Най-големият круизен кораб в света направи своето първо плаване в открити води

Полетите до Гърция са поскъпнали със 71%

Лоши новини и за портфейлите на избралите да летят със самолет. Поскъпването на полетите до Италия и Гърция е с цели 71%.

Рори Боланд, редактор на Which? Travel, коментира, че тази година пътниците ще се сблъскат със значително по-високи цени в сравнение с тези, на които са свикнали. Това е резултат от огромното търсене на ваканции, комбинирано с инфлационен натиск, което създава идеални условия за възникване на спираловидни разходи.

Балканска джет ски купа стартира на плажа във Варна

TravelSupermarket изчислява средната стойност, като се основава на резултатите от търсенето на почивки в конкретните дестинации. Въпреки че това представя обща тенденция, точните разходи могат да варират в зависимост от местоположението и времето на резервацията.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм