Плашеща прогноза за бъдещето на част от българската плажна ивица направиха учените от Climate Central. След по-малко от 7 години е възможно цялата плажна ивица на Слънчев бряг да изчезне, а Несебър да се превърне в остров, съобщава България Он Еър.

Climate Central са неправителствена организация, която визуализира щетите от климатичните промени, които се очакват в бъдеще. С помощта на "Гугъл" карти те показват риска от наводнения и приливни вълни в близките години по целия свят.

По техни данни Бургас ще бъде потопен от огромна приливна вълна, ако средната глобална температура се повиши с още 3 градуса по Целзий. Вижте интерактивна карта, която показва как ще изглежда градът, ако тази прогноза се сбъдне.

Същата карта, създадена от учените, прогнозира изчезването на почти цялата плажна ивица на Слънчев бряг, както и на част от плажовете на Свети влас. Несебър пък може да се превърне в остров, а покрайнините му да бъдат напълно под вода. Според прогнозата в морето ще попаднат Археологическият музей, базиликата "Богородица Елеуса", както и два от плажовете в Стария град, който също е заплашен да бъде залят в по-голямата си част.

Атанасовското езеро в Бургас пък вероятно ще се разрасне. За зоните, оцветено в червено на картата, се посочва, че се очаква да бъдат залети при подобна приливна вълна, пояснява "24 часа".

Визуализацията за Бургаското езеро е още по-плашеща. Приливната вълна ще залее Северната промишлена зона, както и голяма част от квартал Долно езерово. Ако прогнозата се сбъдне, е вероятно езерото до такава степен да покачи нивото си, че почти да достигне рафинерията "Лукойл".

Ситуацията на юг от Бургас е не по-малко плашеща, показват данните на Climate Central. Морето ще навлезе към селата Тръстиково и Константиново, а почти половината от село Дебелт ще бъде залято. Ако глобалната средна температура се покачи с 3 градуса, е възможно Созопол да последва съдбата на Несебър и да се превърне в остров.

Голяма част от Републикански път II-79, който е основна артерия по Южното ни Черноморие, ще бъде под вода. На картата, изработена от учените, виждаме как летище Приморско ще бъде залято почти наполовина, както и голяма част от плажовете около града.

Прогнозата за река Велека пък е драстично увеличаване на водното ѝ ниво. А плажовете "Бутамята" и "Липите" на Синеморец ще бъдат напълно под вода.

На север прогнозите също не са добри - Кранево и Албена ще бъдат почти наполовина потопени.

Тези прогнози е напълно възможно да се превърнат в реалност в близкото бъдеще, ако средните глобални температури се повишат с 3 градуса по Целзий.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм