"Булгаргаз" ще търси обезщетение от над 400 милиона евро от "Газпром експорт". Това съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов на брифинг. Причината е спирането на доставката на руски газ през април 2022 година, което е в нарушение на договора между двете компании. “Булгаргаз” дава едномесечен срок на "Газпром експорт" за постигане на доброволно споразумение и изплащане на изчислената неустойка. В противен случай ще бъде заведено дело в Арбитражния съд. 

“През април 2022 г. “Газпром експорт” прекрати доставките по договора си с „Булгаргаз”. След забавяне от този двегодишен период, новото ръководство на „Булгаргаз” е взело решение и ще претендира претърпени вреди от прекратяването на доставките от “Газпром” за над 400 млн. евро. Съгласно предвидените клаузи, които имаме с „Газпром експорт”, първо ще претендираме претенцията към компанията и ще дадем кратък срок за доброволно уреждане, ако това е възможно. Ако не бъде постигнато съгласие, ръководството “Булгаргаз” е взело решение  да заведе дело пред Арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж”, каза ресорният министър.

Той обясни, че всички тези претенциите за сумата са на база  финансов анализ за размера на претендираната неустойка, като са участвали и международни кантори за тази цел.

“Срокът ще бъде изключително кратък, защото повече от две години забавяне е неприемливо”, добави Малинов.

Поскъпване на тока за бита

Министър Малинов съобщи и, че по-малко от 30% ще поскъпне токът за бита, произведен от АЕЦ "Козлодуй", от 1 юли.

Той уточни, че от електроцентралата са оттеглили ценовото предложение и, че след преизчисляване ще се предложи по-ниско увеличение.

“Това е безспорно функция на мениджмънта АЕЦ “Козлодуй”, но на база проведената снощи вечерта среща с тях, разходите, които АЕЦ “Козлодуй” има, те считат, че могат да бъдат оптимизирани. Както още веднъж искам да подчертая, това по никакъв начин няма да се отрази на безопасното и безаварийно функциониране на атомната централа, но със сигурност това, което мога да кажа е, че няма да има 30-процентно увеличение спрямо предходния регулаторен период”, обясни енергийният министър.

От думите му стана ясно, че “Булгаргаз” също предлага по-малко поскъпване на природния газ през юни - от 11% на 8%. 

Чуйте прикачения звуков файл