БСП ще проведе преговори с „Демократична България“ и с отцепилите се от „Има такъв народ“ в опит да състави правителство с връчения от президента Румен Радев трети проучвателен мандат. Социалистите ще предложат за основа по време на разговорите управленската програма, която беше изготвена при първия опит с мандата на „Продължаваме промяната“. Очаква се днешните срещи да се проведат около 14.30 часа в сградата на Народното събрание.

От ИТН са готови да съставят правителство с БСП (обзор)

С днешните разговори БСП ще затвори първият цикъл преговори по програма. Във вторник и сряда левицата се срещна и с „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. И двете формации изразиха готовност отново да опитат да управляват заедно, за да се избегнат нови предсрочни избори. От „Продължаваме промяната“ поставиха условие антикорупционното законодателство да бъде прието, а Бойко Рашков избран за председател на Антикорупционната комисия. „Има такъв народ“ пък дадоха заявка това да се случи, но нито потвърдиха, нито отрекоха подкрепа за Рашков.

Нинова след преговорите: ИТН имат воля за кабинет

Следващата седмица се очаква да започнат и преговорите за персоналния състав на Министерския съвет. По предложение на БСП премиерът трябва да бъде излъчен от „Продължаваме промяната“, които към момента се обединиха около кандидатурата на съпредседателя на партията Асен Василев. С оглед на планираните преговори, остава неясно колко време БСП ще държи последния проучвателен мандат за формирането на правителство в рамките на този парламент.

Чуйте повече от нашия репортер Люба Алексиева:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм