На 29 август британското издание "Defense Intelligence Update" в Twitter съобщи, позовавайки се на руски медии, че Шойгу е бил "оставен настрана" в руското ръководство, предава "Kyiv post".

Киев: Русия планира да мобилизира около 90 000 бойци

В него се прави заключението, че поради проблемите, с които се сблъсква Русия във войната си срещу Украйна, Шойгу вероятно е бил отстранен и че оперативните командири информират директно Путин за хода на войната.

Хора, близки до Генералния щаб на руските въоръжени сили, заявиха пред руски журналисти от медията "Важни истории", че "специалната военна операция" се е объркала, че блицкригът в Украйна се е провалил и че руските войски са понесли тежки загуби.

Медведев за Украйна: Вече не достатъчен отказ от НАТО за постигане на мир

Той дори се е опитал да спаси положението, като е взел пряко участие в позиционирането на войските. Путин започнал да заобикаля Шойгу, за да се съветва с генерали, които - за разлика от Шойгу - имат пряк военен опит във водене на бойни действия, например в Сирия и други горещи точки.

Според британското разузнаване руските офицери и войници вероятно редовно се присмиват на липсата на пряк военен опит на Шойгу и на неефективното му и недосегаемо ръководство - репутация, която той вероятно се опитва да преодолее.

Десетки наемници от Нова Зеландия воюват на страната на Украйна

Шойгу е прекарал по-голямата част от кариерата си в строителния сектор и в Министерството на извънредните ситуации.

Според "Важни истории" официални представители на руската армия са потвърдили, че на фронта има катастрофален недостиг на войници и офицери, което означава, че те са се примирили с болезнено бавния напредък.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм