Британският премиер Риши Сунак обяви нова застрахователна рамка по риска "война", която би трябвало да помогне на компаниите да инвестират в Украйна, съобщи БТА. 

Риши Сунак към Зеленски: Контранастъплението на Украйна срещу Русия бележи добър напредък

"Това е огромна стъпка към подпомагане на застрахователите да подкрепят инвестиции в Украйна, като се отстрани една от най-големите бариери и се осигури на инвеститорите увереността, от която се нуждаят, за да действат", каза премиерът в началото на втората конференция за възстановяването на Украйна, която започна днес в Лондон.

Украинец: По-добре в затвора, отколкото в армията

Украинският премиер Володимир Зеленски заяви, че е необходимо да се премине "от споразумение към реални проекти" за възстановяването на страната. 

На конференцията присъства украинска делегация, която "ще представи конкретни неща и ние предлагаме да ги направим заедно по време на моята обиколка", каза държавният глава, който се включи в конференцията чрез видеовръзка. 

Украинските сили установиха контрол над село Пятихатки

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС носи "специална отговорност към Украйна в дългосрочен план" и призова частния сектор да се включи във възстановяването на страната. 

Трябва да отговорим на украинските реформи с европейски инвестиции, каза тя. 

ЕП призова Украйна да получи покана за присъединяване към НАТО

Също така, Обединеното кралство ще представи голям пакет от финансова подкрепа за Украйна, включващ гаранции по заеми от Световната банка в размер на 3 млрд. долара, за да се укрепи икономическата стабилност на Украйна, която продължава да отблъсква руските сили, предаде GOV.UK.

Путин нарече Зеленски “срам за еврейския народ“

Финансирането ще подпомогне жизненоважни обществени услуги, включително разходите за функционирането на училища и болници.

Това е първият двустранен пакет от многогодишна фискална помощ, определен от държава от Г-7, който подчертава непоколебимия ангажимент на Обединеното кралство към страната както сега, така и в бъдеще. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм