"Това ще бъде оценка, която времето ще даде... Според мен се изизква много далновидност и много голяма смелост и почтеност, за да вземеш такъв ход", заяви Лена Бориславова в "Седмицата" по Дарик радио относно отказа на Кирил Петков да номинира Асен Василев за кандидат-премиер.

Асен Василев е предложението на ПП за кандидат-премиер

Тя разкритикува желанието на професионалните политици да останат на всяка цена.

"Биткаджийството, от своя страна, също крие риска да не може да бъде продължено това, което е преборено и извоювано", обясни тя. 

"Те се използват  не за да разберем същината на проблема, а се използват за да се заиграят с погрешни разбирания и страхове на една част от населението", обясни тя относно "френското предложение" и изгонването на руските дипломати.

"Имаше трибунки, за да пазим разбиранията на един електорат, който не живее в настоящето", обясни тя. 

"Имаме принципа на четирите очи, където Кирил Петков и Асен Василев, рамо до рамо... Решават в каква посока да се продължи. Това бе обсъдено на едно много емоционално заседание на парламентарната ни група, което продължи над 4 часа. Всеки осъзна какъв исторически избор прави една личност в името група от хора", обясни Бориславова.

Тя обясни, че Корнелия Нинова не е била фактор във взимането на това решение. 

Бориславова обясни, че днес започват преговорите с БСП в Народното събрание.

Христо Иванов: Коалиционната структура ще е ключова за формирането на правителство

"Това за което се притесняваме е липсата на служебно Народно събрание. Това не е някаква наша приумица... Изисква се работа на над 22 законопроекта", категорична е Лена Бориславова. 

Каримански: Петков не би бил достоен за финансов министър

По думите й от ИТН сега са още по-недоволни, а според нея няма да бъдат доволни докато не получат мандат и не предложат спорни кандидатури.

Лена Бориславова бе категорична, че разговори с хора, които предпочитат да си пълнят нощното шкафче с кюлчета не са партньорите, с които биха водили разговор, макар и да са "облечени в евроатлантически мними одежди".  

По думите й чужди интереси "маскирани като национален интерес" са червена линия за "Продължаваме промяната".

Корнелия Нинова поиска Генчовска да отмени нотата

"Представете си, че ултиматумът на г-жа Митрофанова не идваше от нея, а от някой друг чужд посланик. Ако идваше от Норвегия, от турския посланик, ако идваше от гръцкия посланик...Дали щяха тези политически сили да реагират по този начин?... Никой посланик няма право на съвременна България да й казва "До 12 часа ще направиш Х или Y", каза още Лена Бориславова. 

По думите й не може да Русия да ни обявява за неприятелска държава и да ни спира едностранно договорите, а после да постъпва така и да не очаква остра реакция от България.

Тя обясни, че има данни за обществени говорители и политици, които получават по 4 хиляди лева на месец от Русия, за да говорят в нейна полза.

"Моето лично убеждение е, че трябва много добре да преценим рисковете от това да имаме хартиени бюлетини. Моралът на опозицията е много по-нисък", заяви тя относно начина на гласуване.

По думите й те не са проявили неуважение спрямо президента относно консултациите. 

"Кой наруши конситуцията е тук?" за мен е е въпрос с ясен отговор", заяви Бориславова. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм