Георги Иванов – Гонзо е новият президент на Българския футболен съюз. Досегашният технически директор на БФС наследи на поста Борислав Михайлов, чиято оставка бе приета с пълно мнозинство по време на Конгреса. Георги Иванов спечели надпреварата по безапелационен начин още на първи тур, като не стигна до балотаж. Втори остана Димитър Бербатов, а трети Михаил Касабов.

Общо регистрираните делегати, които са гласували са били общо 469, от които има 466 действителни гласа, като 3 от бюлетините са недействителни. Гласовете за Георги Иванов бяха 235, които му стигнаха за успех на първи тур. Димитър Бербатов остана втори с 181 гласа, а трети е Михаил Касабов с 35 гласа.

В 10:30 часа бе поставено началото на извънредния изборен Конгрес на Българския футболен съюз, на който ще бъде избран нов президент на централата. Събитието се провежда в столичния хотел „Маринела“.

Проследете целия ден в dsport

По-рано днес делегатите на Конгреса на Българския футболен съюз приеха оставката на досегашния президент на Българския футболен съюз Борислав Михайлов с 303 гласа "За", 12 - "Против" и 0 въздържали се, съобщи dsport.bg, който излъчва пряко събитието от столичния хотел „Маринела.

След гласуването на оставката на Михайлов, бившият вече президент на Българския футболен съюз изнесе прощална реч.

Той обясни, че на днешния 15 март се навършват 100 години от Конгреса, в който България е приета във ФИФА.

„Навръх тази годишнина всички ние, хората, които работим за българския футбол, сме принудени да се съберем по повод, причинен от яростна агресия, клевети и агресия с цел подмяна на демократично избраното ръководство на БФС. Всякакви опити да се лепне петно, да се задрасква, да се обижда, са особено неморални“, каза Михайлов.

След това уточни, че се изпращат доноси до световните централи и, определи случващото се в последните години в българския футбол като „футбол по време на холера“ и се оплака, че на БФС се е пречило да развива и пази футбола от вмешателства и външни намеси.

„Горд съм с цялата администрация и всички служители на Българския футболен съюз. Колкото и да се отрича, никой не може да отрече постигнатото от това ръководство на БФС. Разкрил съм купищата реверанси към всички клубове от всички дивизии. Не съществува ненаказано добро. Виреят демагози, но всеки е свободен сам да определя собствения си морал. Винаги съм вярвал, че качеството не трябва да се концентрира на едно място, а да бъде навсякъде във всички нива на пирамидата“, каза още Михайлов.

И добави, че през 18-те години начело на БФС се е стараел да откликне и помогне на клубовете.

„Няма как да благодаря на онези „революционери“, които не разбраха, че на футбола не му трябва революция, а мир и обединение. Същите онези предизвикаха грозна революция на улицата и, в който ви благодаря, нека Господ ви пази и честит юбилей“, завърши Борислав Михайлов.

Бившият вече президент на БФС влезе при засилена охрана в хотела през задния вход и откри Конгреса за избор на нов ръководител на футболната ни централа в 10:30 ч. Тогава той обяви, че регистрираните делегати са 464, което е достатъчно Общото събрание на БФС. Михайлов се обърна и към делегатите:

„Когато пак тук преди по-малко от 2 години единодушно приехме стратегията за развитие за периода 2022-2026 г., не вярвах че толкова скоро отново ще ми се налага да откривам Конгрес на БФС. Не вярвах, защото имах усещането, че сме над тези страсти, които изпратиха футбола ни в безтегловност. Мислех, че общата визия за програмата ни, създадени с експертите от УЕФА, които насърчават прагматичното и националното мислене, са взели връх над този лов на вещици, на който се бяхме нагледали и наслушали. Оказа се точно обратното. Дори това не ме засяга или обижда, защото на разочарование и предателства съм навикнал в тези години, в които заемам тази позиция“, каза бившият президент на БФС.

Гонзо победи Бербатов за президент на БФС

Тогава добави, че го боли, че „усърдната работа, следването на стратегията стъпка по стъпка, изпълнението и преизпълнението на поставените цели и задачи, усилията на БФС“ под негово ръководство за „добро и светло бъдеще“ на БФС е било „зачеркнато по агресивен, циничен и пошъл начин“.

„Всеки може да говори за цветя и рози, всеки може да говори за най-добрите практики и да дава пример за най-развитите страни, но тънкият и важният момент е да осъзнаваш своята реалност, да осъзнаваш политическите, икономическите и демографските обстоятелства, които няма как да финтираш и да пренебрегнеш само с помпозни философии, най-общо казано – да бъдеш реалист, да владееш ситуацията с всичките й особености и да се стараеш да надграждаш. Това правих аз, това правихме в последните 18 толкова трудни за държавата ни години“, обясни Борислав Михайлов.

След това направи извода, че „футболът е следствие на държавата и обществото, а не обратното“. И уточни, че от отчета за изпълнение на стратегията ще даде ясна представа „къде сме успели, къде сме срещнали трудности, какво сме направили и какво предстоеше да се направи“.

„Ще може да направите реална сметка за разликата между автентичния ангажимент и популизма с етикет ангажимент. Него, предполагам, ще го чувате доста в хода на предстоящото събрание. Изводът оставям на вас, господа делегати“, каза Михайлов.

Иначе, началото на Конгреса започна спокойно, но малко по-късно от очакваното. Началото на регистрацията на клубовете за Конгреса се забави с 30 минути. 

Гонзо победи Бербатов за президент на БФС

В борбата за президентския пост влизат седем кандидати – според предварителните нагласи и очаквания трима от тях са фаворити за това да наследят Борислав Михайлов. Това са Димитър Бербатов, Георги Иванов - Гонзо и Михаил Касабов. Останалите четирима претенденти са Георги Градев, Манол Иванов, Георги Захариев и Петьо Костадинов. В последния момент от надпреварата се отказаха Христо Крушарски и Илиян Стоянов – Коловати.

Кандидат-президентите не бяха в залата от началото на форума. Те бяха в "Пура-бара" на фоайето на хотела. По двама наблюдатели от ФИФА и УЕФА обаче бяха в залата, за да следят за изрядното протичане

Очаква се първо да се определи Манданта комисия, която да впише колко са делегатите по регистрация. След това да се избира Комисия по жалбите - ако има такива, в хода на форума. Трябва да има Комисия по провеждане на изборите, за да е спазен протоколът.

И едва след това се минава към точка първа. А тя е именно "Отчет за изпълнението на Програма на БФС за развитието на футбола за 2022 и 2023 г", за която Михайлов говори при откриването.

Следва втора точка - "Финансов отчет за 2022 и 2023 г".

В трета е вписано "Разглеждане на жалби до Общото събрание", а после идва и точката, която е от особено значение: "Гласуване на подадена оставка от Президента на БФС". Припомняме, че Михайлов даде своята след протестите в София през ноември, като обяви, че повече няма да се кандидатира за поста.

Точка №5 е "Освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет на БФС". Това е индивидуално за всеки от 13-те в Изпълкома.

Точка №6 е "Избор на Президент на Сдружение "Български футболен съюз". Следва гласуване, при събиране на 50% плюс един глас от някой кандидат, той печели. Ако няма такъв, следва втори тур само с двамата претенденти, събрали най-много вотове.

Последната точка е "Избор на членове на Изпълнителния комитет на Сдружение "Български футболен съюз".

Не е изключено решенията от Конгреса да бъдат обжалвани.

Пред хотел „Маринела“ се подготвя протест на фенове срещу сегашното ръководство и евентуалното избиране на някой от кандидатите на т.нар. статукво, визирайки Георги Иванов и Михаил Касабов. От СДВР вече обявиха, че имат готовност да използват водно оръдие при ескалация на напрежението, подобно на това преди мача между България и Унгария в средата на ноември м.г., когато се стигна до сблъсъци между полицаи и протестиращи в центъра на София.

Любопитен момент в дневния ред на предстоящия Конгрес е четвъртата точка, която гласи „Гласуване на подадена оставка от Президента на БФС“. Михайлов вече подаде оставка на 27 ноември м.г., но тя трябва да бъде гласувана от делегатите на Общото събрание. Ако тя не бъде приета, то изборът за нов президент на практика ще се обезсмисли, като в дневния ред при приемане на оставка, остават още три точки – Освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет, Избор на президент и Избор на членове на Изпълнителния комитет.

Очаквайте подробности.