След седмици на очакване бившият министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън ще бъде изправен пред комисията по привилегиите на Камарата на общините в сряда следобед, за да се отчете за действията си по така наречения скандал "Партигейт", пишат от Politico.

Междупартийната група от депутати, председателствана от голямата лейбъристка Хариет Харман, проучва дали той съзнателно е подвел парламента за партита на Даунинг стрийт, нарушаващи правилата на Ковид, по време на пандемията.

Джонсън: Путин ме заплаши с ракетен удар

За Джонсън залогът е голям

В първоначалната актуализация по-рано този месец комисията изказа предположение, че той може да е подвел парламента многократно. Ако тази оценка се потвърди, Джонсън може да бъде отстранен от Камарата на общините - и може би да се наложи да участва в трудни частични избори, за да защити мястото си.

Накратко казано, политическата кариера на Джонсън виси на косъм. За изслушването са отделени четири часа и всеки момент ще бъде предаван на живо по телевизията.

Развръзката ще бъде задължителна за гледане не само заради решаващата си роля за бъдещето на Джонсън, но и заради спектакъла, в който вечно неуловимият нарушител на реда най-накрая ще бъде подведен под отговорност за действията си. 

Борис Джонсън: Германия предпочиташе бързо поражение на Украйна

Трудно е да си представим по-голямо несъответствие между артиста - политик, който се изразява с шеги, забавна жестомимика и блъфиране - и трибуната, която обикновено изисква трезвост и почтеност.

"Той никога не е бил особено добър в парламентарната дейност", въздъхва един бивш депутат, работил в тясно сътрудничество с Джонсън. "Да си член на парламента не е като да си "световен крал". Трябва да се занимаваш със скучни неща."

Звездна атракция

Безспорните силни страни на Джонсън като политик са добре известни, макар и все по-скрити от погледа, откакто той бе свален от поста министър-председател миналата година.

"Той е абсолютно брилянтен в това да говори на масов митинг и да кара консерваторите да се чувстват добре, че са консервативни", казва биографът на Джонсън, Андрю Гимсън.

Това умение се прояви най-ярко по време на мандата на Джонсън като кмет на Лондон, когато той измъчваше тогавашния министър-председател Дейвид Камерън със заядливите си речи на конференцията на Консервативната партия, предназначени да подхранват спекулациите, че един ден би могъл да заеме лидерския пост.

Борис Джонсън оттегли кандидатурата си за лидер на Торите

Като министър-председател Джонсън черпи сили от враждебната атмосфера в Камарата на общините, като с провокативните си фрази подлудява както депутатите, така и авторите на заглавия. 

"Да бъдеш добър в кризисни ситуации, патриот и да имаш голяма индивидуалност бяха типичните силни страни на Борис Джонсън като министър-председател", каза социологът Кийран Педли, директор на отдел "Политика" в Ipsos. Той отбеляза как "личният бранд" на Джонсън отслабва от края на 2021 г. - по времето, когато избухва скандалът "Партигейт" - след което обществото започва да го възприема като все по-недостоен за доверие.

Обратната страна на умението на Джонсън, да предизвиква интереса на тълпата, е известната му съпротива да се придържа към посланието и липсата на внимание към детайлите - основни изисквания за всеки, който дава показания пред специална комисия, където разпитът може да бъде както труден, така и обстоятелствен.

Изпълнение на действията

"Предполагам, че подобна ситуация ще му се сторори доста изморителна", каза Гимсън. "Винаги е смятал, че правилата са, за да се нарушават, така че никога не е могъл да развие убедителна защита... Ще чувства, че враговете му използват тези невероятно тривиални неща, за да се опитат да го свалят."

Журналист по Дарик: Борис Джонсън беше изнудван да се кандидатира за премиер

Това мнение със сигурност се потвърждава от негови верни лейтенанти като бившия министър на икономиката Джейкъб Рийс-Мог, който вече определи комисията като "съд за кенгурата".

Въпреки това Джонсън ще бъде добре подготвен, тъй като е използвал услугите на известния адвокат Дейвид Паник, за да състави становище в своя защита, в което признава, че е подвел парламента, но подчертава, че никога не е имал намерение да го прави

Друг е въпросът дали бившият министър-председател ще успее да се придържа към сценария по време на маратонската четиричасова сесия за даване на показания, като се има предвид естествената му нетърпеливост, която често се проявява, когато е помолен да се оправдае или да отговори на въпроси, които смята за неуместна. 

Един депутат от Консервативната партия и дългогодишен скептик на Джонсън прогнозира: "Подозирам, че досието ще бъде по-убедително от представянето."

Сблъсъкът между главния свидетел и главния прокурор също е завладяващ. Харман, която е адвокат по образование, е известна с безкомпромисния си стил и дългогодишната си кампания за правата на жените, откакто за първи път става депутат през 1982 г. 

Председателството на комисията е последната голяма работа на Харман, преди да се оттегли на следващите избори, и задача, която според един неин съюзник е "по-трудна, отколкото е очаквала".

В крайна сметка Джонсън се чувства най-удобно, когато се прицелва във врага - независимо дали това е Киър Стармър, мъгляви "проповедници на съдбата" или ЕС. Неговите съюзници вече твърдят, че Харман и други членове на комисията са безнадеждно пристрастни към него.

Възходът и падението на Тръс: Как „големият взрив“ провали идеята за новата Тачър (снимки)

"Партиен Армагедон"

Въпреки че изслушването в сряда ще осигури на Уестминстър турболентен следобед, истинският съд за Джонсън предстои.

Комисията ще произнесе присъдата си и препоръчаната санкция едва няколко седмици по-късно - моментът на истината за депутатите консерватори, които искат да разберат мащаба на новата психодрама, която предстои да засегне партията.

Общото очакване сред депутатите е, че Джонсън може да приеме отстраняване от парламента за по-малко от 10 дни, без да вдига много шум.

По-тежка присъда би достигнала законовия праг, който може да предизвика частични избори на мястото на Джонсън в Западен Лондон и да застраши политическото му бъдеще. Това от своя страна би предизвикало ожесточена съпротива сред съюзниците на Джонсън в парламента и би поставило Риши Сунак на изпитание.

Кой ще новият премиер на Великобритания? Водят се спорове за кандидатурата на Джонсън

Сунак вече посочи, че евентуално гласуване за бъдещето на бившия му шеф няма да се провежда от партийни служители, както е обичайно за подобни въпроси, но въпреки това той ще бъде подложен на огромен вътрешен натиск от някои среди да нареди на депутатите тори да спасят кожата на Джонсън.

Подобна разправия заплашва да измести усещането за спокойна и подредена компетентност, което Сунак се опитва да внуши, откакто стана министър-председател.

"Това, което ни помага [в момента], е усещането за спокойствие", казва един от депутатите тори, настроени срещу Джонсън. "Опасявам се, че с Борис то ще изчезне."

Ако Сунак подкрепи системата вместо стария си шеф, той рискува "армагедон в партийното управление", предупреди друг депутат, който е бил министър при Джонсън.

За Джонсън това все пак може да се окаже идеалният изход.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм