Вдъхновени от богатата култура и дух на родния ни Русе, няколко русенски сдружения се обединиха за създаването на едно специално място и събитие, което да е в духа на Коледа и в хармония с традициите и архитектурата на града. В инициативата се включи и бизнеса, институции и граждани по нов, завладяващ начин с отношение и уважение към завещаното от предците ни културно-историческо наследство и големият икономически потенциал на Русе. Членовете на  „СъГраждани“, „Колективът“, „Новият Русе — Русчук.БГ“ и „Градоред“, както и всички техни партньори в процеса на съзидаване дадоха най-доброто от себе си, за да изпълнят поставените цели, създавайки едно впечатляващо пространство с атрактивен дизайн, украса, красиви коледни къщички и богата културна програма за всеки. Те вярват, че тези усилия, ще са малки крачки в посока заедно да „светим“ все по-силно и все по-ярко, за да върнем славния дух на Русе с твърдото убеждение, че пътят към това е чрез вяра и обединени сили.

Откриването на фестивала е този петък, от 18:30 часа, до градските Хали пред паметника на Стефан Караджа, като той ще се провежда всеки петък, събота и неделя до края на годината

Работно време за целия период на фестивала:

Петък — от 17 ч. до 22 ч.
Събота —  от 12 ч. до 22 ч.
Неделя — от 12 ч. до 20 ч.

Какво ще се предлага?

В специално проектираните и произведени за целта къщички от еко материали търговци производители и творци ще предлагат своите продукти като продукти от епоксидна смола, ръчно изработени кукли, илюстрации/принтове, ръчни плетива, коледни играчки от филц, албуми, поздравителни картички, коледни топки и рамки, бижута от полимерна глина и сребро, бижута, коледни декорации, чаши, тениски, коледни венци, бутикови сапуни и свещи, детски играчки, дизайнерски свещи, иновативна натурална козметика, мед и пчелни продукти, Коледни комплекти с пчелни продукти, художествена обработка на дърво.


Богата културна програми от русенски артисти, певци и творци.
Програмата все още се запълва и много нови изпълнители от града заявяват участие, други се доуточняват, но вече са потвърдили своето учасите имена като Playuphoria Acoustic, Лора & Иво, хорова музика, Еванджелина Лазарова и Андрея Петрова, Татяна Балканджиева, Петя Костова, Стела Ванкова, Преслав Петков - кларинет и саксофон, Анна Карадимитрова – сопран, Божена Петрова – пиано, Way Back Home с Иван Крумов (китара), Асен Николов (бас), Веселин Русев (барабани), Sergie  и още много други.

Чуйте какво казаха в ефира на Дарик радио част от организаторите - Антония Димитрова от “Колективът” и председателят на сдружение “СъГраждани” Боян Боцев