Според бившия министър Рори Стюарт премиерът в оставка ще се обърне към лидера на "Форца Италия" за завръщане на политическата сцена. Интервюто е публикувано от "The Guardian", предаде RaiNews.

Борис Джонсън е убеден, че много от противниците му ще съжаляват за отстраняването му от поста министър-председател, и се надява "да направи нещо като Берлускони и да се завърне като популист", обясни Рори Стюарт.

Зеленски награди Джонсън с Ордена на свободата

Според бившия министър в правителството на Тереза Мей Рори Стюарт, мнението на Джонсън се подкрепя и от факта, че "има хора, които искат той да се върне".

Стюарт, който определи бившия премиер като "опасен", заяви също така, че някои депутати от Консервативната партия неофициално са изразили загриженост за партията, която е на път да спечели следващите парламентарни избори и е пострадала от поведението на Джонсън: "И затова трябва да напомним на хората защо той напусна. Трябваше да си тръгне много, много по-рано. Това, което е направил, определено е било срамно и рисковано".

Борис Джонсън ще бъде изправен пред вот на доверие заради „Партигейт“

След това Стюарт сравнява Джонсън с двама чуждестранни политици, включително с лидера на "Форца Италия". "Той се опитва да се държи като Имран Хан или Берлускони. Ще обикаля, надявайки се на популистко завръщане", обяснява Стюарт.

Борис Джонсън участва в обучение на украински войници (видео)

Въпреки това, отбелязва "The Guardian", някои от поддръжниците на Джонсън са убедени, че тези, които са се обърнали срещу него, ще съжаляват.

Правителствен източник, цитиран от изданието, предполага, че първоначално Джонсън може да "се съсредоточи върху международния си имидж, а не върху игрите в Уестминстър", но "никога няма да изчезне напълно от вътрешнополитическата сцена".

10 щури момента на британския премиер Борис Джонсън (видео и снимки)

Друг слух, за който се съобщава, е на бивш съветник на Джонсън, който вижда в бившия премиер желание да подражава на Чърчил: "Той споделя с повечето консерватори факта, че Лиз е много вероятно да бъде катастрофа".

Лиз Тръс ще се кандидатира за нов лидер на Консервативната партия

"Един "изчистен" и може би разкаял се Борис, който вдъхва оптимизъм след толкова мрачни времена, може да привлече депутатите към себе си", коментира източникът. 

По-нататък в статията се уточнява, че шансовете на Джонсън да се кандидатира отново за лидерския пост ще зависят до голяма степен от разследването на комисията, която го видя в центъра на бурята, принудила го да подаде оставка през юли миналата година, "дали е подвел парламента, като многократно е отричал нарушените по време на партиите на "Даунинг стрийт" закони за борба с коварството".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм