Американски съдия окончателно отхвърли жалба, подадена срещу групата "Нирвана" от мъжа, чиято гола бебешка снимка е поставена върху обложката на издадения през 1991 г. албум "Nevermind", предаде Ройтерс.

Ищецът Спенсър Елдън настоява, че "похотливото изображение" на корицата по същество е "детска порнография", с чиято помощ бандата е спечелила десетки милиони долари за негова сметка. Изображението е направено, когато той е бил на четири месеца. 

„Нирвана” поиска окончателно отхвърляне на жалбата на бебето от обложката на албума „Nevermind”

В решението си окръжният съдия Фернандо Олгуин от Лос Анджелис казва, че Елдън е чакал прекалено дълго, за да обяви, че е бил сексуално експлоатиран от "Нирвана", като е депозирал жалбата повече от 10 години, след като е видял обложката на "Nevermind".

Сред ответниците по случая бяха барабанистът на бандата Дейв Грол, басистът Крист Новоселич, Кортни Лав, вдовицата на фронтмена Кърт Кобейн и други.

На обложката на албума "Nevermind" Елдън плува гол към банкнота от един щатски долар, поставена на кукичка за риболов. Според ищеца фотографията му е нанесла "доживотни вреди", а "Нирвана" е спечелила милиони щатски долари за негова сметка. Продажбите на албума, в който е включен и хитът "Smells Like Teen Spirit", достигнаха 30 милиона. 

Бебето от обложката на албума „Nevermind“ поднови иска си срещу „Нирвана“

Елдън е интервюиран през 2003 г. от списание "Ролинг стоун" заради снимката. Тогава той е на 12 години и заявява, че "вероятно ще получи малко пари от нея". 

В съдебния си иск, внесен през август 2021 г. той все пак казва, че е изтекла давността, тъй като причинените му проблеми, включително емоционален стрес, загубена работоспособност и "загубата на удоволствие от живота" продължават и в зряла възраст.

Съдията отхвърли този аргумент, като каза, че това на практика ще позволи на Спенсър Елдън да съди "Нирвана" неопределен период от време.

Момчето от корицата на албум на Nirvana съди групата за детска порнография

Досега ищецът внесе три варианта на жалбата си. Решението на съдията ще попречи на четвъртото депозиране на подобен иск. 

Адвокат на Елдън не бе открит за коментар. 

Бърт Диклър от юридическия екип на "Нирвана" заяви: "Щастливи сме да разберем, че този безсмислен случай стигна до бързо решение".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм