Министърът на правосъдието на Република Северна Македония  Кренар Лога е подписал отрицателно становище за използване на името на Иван Михайлов в наименованието на сдружения, съобщава изданието 360 градуса в Северна Македония, цитирано от БТА.

„Назоваването на всяко сдружение на граждани с името Иван (Ванчо) Михайлов е обида и провокация към националните чувства на македонския народ, предвид неговото публично и постоянно отричане на македонската идентичност, език и култура”, пише в обяснението на решението.

Милотинова: Инцидентите с македонски българи не са изолиран случай в РСМ

Решението на министъра на правосъдието се позовава на отрицателното становище на заседавалата днес, 16 март Комисия за използване на личните имена в наименованията на сдруженията и фондациите в Северна Македония.

Днес изтича срокът, в който според изменения Закон за сдруженията и фондациите Министерството на правосъдието по предложение на комисията, която трябва да даде своята преценка за имената на личности, използвани в наименованията на сдружения и фондации, трябва да вземе решение дали сдруженията със спорни имена да бъдат заличени от Централния регистър на Северна Македония.

Милков: РС Македония продължава с „репресивни“ действия

В чл. 9-а от Закона за сдруженията и фондациите за използване на име, фамилия, псевдоним, прякор, съкращение или инициали е посочено, че съгласието се дава от министъра на правосъдието след предварително получено положително становище от Комисия по използване на личните имена.

Законът има ретроактивно действие и беше приет с единодушие от управляващи и опозиция в парламента на Северна Македония, след като откриването на клубове на сдруженията „Иван Михайлов” в Битоля и „Цар Борис Трети” в Охрид, чиито регистрации в Централния регистър са по Закона за сдруженията и фондациите от 2010 г., бяха оценени като провокация. 

Пендаровски: Българските клубове трябва да спазят закона и да сменят имената си

Сдружението „Иван Михайлов” в Битоля не е реагирало в тримесечния срок, който законът даде, за да бъдат предложени нови имена, а от „Цар Борис Трети” в Охрид изпратиха писмо с искане за допълнителни разяснения, поради което и срокът за съгласуване със закона за него е едномесечен, след получения от Централния регистър отговор. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм