България за първи път има възможност да покаже своите постижения в литературата и книгоиздаването на тазгодишното 53-то издание на Лондонския панаир на книгата. Мащабното изложение беше открито във вторник с официална церемония. Българският щанд е разположен на втория етаж в зала „Олимпия“, Кенсингтън, Лондон, под номер 2С20. Участието на страната ни в Лондонското изложение е подкрепено от Министерството на културата, Министерството на външните работи и Българския културен институт в Лондон, който обогатява програмата с допълнителни културни събития. 

Представителите на българската литература имат на разположение 3 дни, в които могат да осъществят бизнес срещи с други издателства и автори. Основната цел на международното книжно изложение е именно свързването на издатели, преводачи и творци от различни държави. 

След откриването във вторник посетителите имаха възможност да се срещнат лично с българските носители на престижната награда „Букър“ за романа „Времеубежище“ – писателят Георги Господинов и преводачът Анджела Родел.  Те получиха международната награда за литература на официална церемония в Лондон през 2023 г. Днес са в британската столица вече като световноизвестни творци.