С 16 статии на конференцията CVPR българският институт INSAIT стана най-цитираният форум за изкуствен интелект в света. Този успех нарежда България в топ 10 в Европа в тази сфера, съобщиха от пресцентъра на МОН.

По данни на МОН България има сумарно повече статии от всички държави в Източна Европа, като INSAIT изпреварва и всеки един университет от страни като Израел, Холандия, Финландия, Австрия, Дания, Естония, Норвегия, Швеция, Испания и Италия.

Статиите от INSAIT включват 6 стратегически направления като изкуствен интелект за разбиране на човешки движения, изкуствен интелект, който разбира видео, снимки и текст едновременно, автономно шофиране, генеративен AI, квантови изчисления за изкуствен интелект, изкуствен интелект за крайни устройства и други. 

За първи път от 40 години насам учени от българска институция публикуват статии на този форум. CVPR също се нарежда на четвърто място сред всички научни форуми наред с Nature, The New England Journal of Medicine и Science.

Преди месец институтът стана част от ELLIS - водещата европейска инициатива за изкуствен интелект с членове като Оксфорд, Кембридж и Макс-Планк.  С това България стана първата страна в Източна Европа, която влезе в мрежата.