Слънчеви дни, хубав тен и... бяла усмивка. Това е мечтаната комбинация за много от нас с наближаването на лятото. И защо не? С течение на времето забелязваме, че зъбите ни пожълтяват. Или пък не харесваме петната от кафето или виното. Каквато и да е причината да искаме по-бяла усмивка, не сме сами.  И още , бялата усмивка вече е лесно постижима - както в домашни условия, така и по клиничен път.

Факт е, че естественият цвят на зъбите може да бъде повлиян от редица фактори. А бялата и блестяща усмивка винаги се свързва с младост и здраве. И докато в световен мащаб, избелването на зъбите е индустрия за милиарди долари годишно, не всички начини за избелване са безопасни, достъпни или ефективни. Ето защо, повдигаме завесата около най-добрите професионални методи за избелване с д-р Виктория Алексиева. Тя е специалист по дентална медицина с над 20-годишна практика и основател на VIA Dental Studio

Д-р Алексиева, колко бели всъщност трябва да са зъбите ни, за да изглеждат добре?

Зъбите изглеждат естествено бели, когато съвпадат с цвета на склерата (бялата част на очите). Така се запазва хармонията на лицето. Истината е, че цветът на зъбите ни се формира от два компонента – вътрешната структура на дентина и емайла, които пречупват и пропускат светлината, и външните петна и налепи по повърхността на зъбите. Външните и вътрешните оцветявания обаче се влияят от различни методи на почистване. Първите - от начина на професионално и индивидуално почистване и полиране на зъбите. Вторите - от така нареченото химическо избелване, което денталните лекари извършваме.

Какви са съвременните начини за постигане на по-бяла усмивка?

Първо, преди да предприемете избелване, консултирайте се с дентален лекар. Само така ще знаете със сигурност дали сте подходящ кандидат за даден метод.

Що се отнася до професионалното избелване на зъбите, съществуват два вида - клинично и домашно професионално избелване. Първото извършваме в кабинета, с помощта на професионална лампа и избелващ гел на зъболекарския стол. То отнема около час и половина. Преди процедурата е задължително да бъде почистен зъбният камък, след което следва необходимото полиране. Сама по-себе си тази процедура не изсветлява цвета на зъбите, а само отстранява външните наслоявания. Важно е и, че се поставя защитен гел около зъбите, за да се предпази венецът от просмукване на избелващия гел. Както споменах, той се активира с професионална ултравиолетова лампа. Процедурата се повтаря два – три пъти, докато бъде постигнат желаният нюанс. За финал се поставя реминерализиращ гел за една минута. При този метод зъбите стават с няколко нюанса по-бели още след първата процедура. Можете да запазите този ефект за дълго време, като спазвате режим на хранене без агресивни оцветители, като например кафе, цвекло, тютюнопушене и други.

Домашното професионално избелване също изисква посещение на място в кабинета, за да се изработят индивидуални шини за избелване. В зависимост от избраната степен на белота, в тях се поставя избелващ гел с различна концентрация. Като цяло шините се носят между 7 и 10 дни, в съответствие с желаната промяна в цвета на зъбите, а плюсът е, че след това могат да се ползват за поддръжка и освежаване на цвета два пъти годишно.

Причинява ли избелването дискомфорт?

Понякога е възможно да има повишена чувствителност към студени храни и напитки след избелване на зъбите. Но дори и да се появи, тя е краткотрайна и бързо отшумява. Във VIA Dental Studio предлагаме клинично професионално избелване, след което пациентите получават като подарък специална паста за зъби. Тя помага при дискомфорта и поддържа желаната бяла усмивка.

И все пак, не трябва да се забравя, че има различни фактори, които влияят върху това дали резултатите от избелващите методи ще отговарят на искрящата усмивка, която си представяме. Затова съветът ми към всички, които мечтаят за по-бяла усмивка, е следният: прегледът и професионалното почистване преди избраната процедура са задължителни.

***

Д-р Виктория Алексиева е доказан дентален лекар с над 20-годишен опит. Тя е специалист по детска дентална медицина, университетски преподавател, както и основател на две дентални клиники.