Президентът на САЩ Джо Байдън запази минута мълчание по време на бдение в памет на жертвите на насилие с огнестрелни оръжия и призова за забрана на оръжията от военен тип, които често се използват при масови стрелби.

Байдън произнесе реч на годишното национално бдение за всички жертви на насилие с огнестрелно оръжие в църква във Вашингтон, като заяви, че зачестилите масови стрелби разединяват страната.

Трима студенти бяха убити в един от най-престижните университети в САЩ (снимки)

Това е "насилие, което разкъсва самата душа, самата душа на тази нация", каза мрачният Байдън.

Размишлявайки върху собствената си семейна трагедия, включваща загубата на първата му съпруга и малката му дъщеря в автомобилна катастрофа, а след това и на един от синовете му, който заболява от рак, Байдън заяви, че може да бъде съпричастен към оцелелите след масови убийства, като например клането през 2012 г. в началното училище в Нютаун, Кънектикът, при което загинаха 26 души.

Убити и ранени при стрелба в училище в САЩ, засякло оръжие “спасило” няколко живота

"Всеки е различен, но аз познавам това чувство. Знаете, че е като черна дупка в средата на гърдите ви. Повлича те в нея. Никога не знаеш къде има изход", каза видимо разчувстваният президент.

Байдън отбеляза, че през първите две години от мандата си е успял да накара Конгреса да приеме "най-значимия закон за оръжията, приет от 30 години насам, но това все още не е достатъчно". Законът разширява проверките на миналото и засилва мерките за отнемане на огнестрелните оръжия от ръцете на потенциално опасни хора.

Шестима загинаха при стрелба на празничен парад в Чикаго, задържан е заподозрян

Байдън отново призова за възраждане на далеч по-строг закон, чийто срок на действие изтече през 2004 г., забраняващ пушките от военен тип с пълнители с голям капацитет. Това би включвало и пушката AR-15, която е най-продаваната сред законните любители на оръжия, но редовно се появява като предпочитано оръжие при масови стрелби.

"Животът на много хора беше спасен", когато законът влезе в сила през 90-те години на миналия век, каза той.

Най-малко 10 човека бяха убити при стрелба в Бъфало

Оттогава насам Конгресът не успя да приеме нова забрана, но Байдън настоя: "Можем да го направим отново".

Той беше представен в църквата от Джаки Хейгърти, която е била на седем години, когато е преживяла клането в началното училище "Санди Хук" в Нютаун, а сега е на 17 години и е активистка.

"Чух и видях неща, които нито едно дете, нито един човек не бива да вижда", каза тя, преди Байдън да говори.

Пет жертви при стрелба в търговски център във Вашингтон

"Последните 10 години не бяха лесни, но да живея в името на паметта на жертвите ми помогна", каза тя. "На много избрани служители им липсва смелост да приемат закони, основани на здравия разум. За щастие имаме президент, който прави нещо повече от това да изпраща мисли и молитви".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм