Президентът Джо Байдън стартира спешна мисия, за да накара американците да застанат зад допълнителни разходи от десетки милиарди долари за Израел и Украйна, използвайки рядка реч в Овалния кабинет, за да заяви, че подкрепата на САЩ е от решаващо значение за  двамата основни съюзници, които са погълнати от войни, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Байдън поиска от Конгреса допълнителни десетки милиарди за Украйна и ИзраелДжо Байдън   /Getty Images

Байдън се опита да свърже бойците на "Хамас" в ивицата Газа, които нападнаха Израел, с руския президент Владимир Путин, чиито сили нахлуха в Украйна.

"Хамас" и Путин представляват различни заплахи, но споделят нещо общо - и двамата искат да унищожат съседна на тях демокрация", каза той.

Той заяви, че ще изпрати до Конгреса искане за спешно финансиране, което се очаква да бъде около 100 млрд. долара през следващата година. Предложението, което ще бъде представено в петък, включва пари за Украйна, Израел, Тайван, хуманитарна помощ и управление на границите. 

"Това е интелигентна инвестиция, която ще донесе дивиденти за американската сигурност на поколенията", каза Байдън.

"Американското лидерство е това, което държи света заедно. Американските съюзи са това, което ни държи в безопасност", каза Байдън.

Президентът на САЩ изрази загриженост, че някои американци се питат: "Защо има значение за Америка", че Съединените щати подкрепят войните?"

"Знам, че тези конфликти могат да изглеждат далечни", каза той. Но той каза, че противниците на Америка наблюдават как се развиват двата конфликти и биха могли да предизвикат проблеми на други места по света в зависимост от изхода.

Насочвайки забележките си директно към спорещите републиканци, Байдън каза: "Не можете да позволите на дребнавата, партийна, гневна политика да препречи пътя на нашите отговорности като велика нация."

Байдън поиска спешни разходи, които според американските служители ще възлизат на около 100 млрд. долара през следващата година за Израел, Украйна и Тайван, както и за сигурността по протежение на границата на САЩ с Мексико.

Според Байдън, в случай че Русия нападне съюзник на САЩ в НАТО, САЩ ще "защитят всеки сантиметър от НАТО", предаде ТАСС. "Би се случило това, което не искаме да се случи", твърди Байдън. "Ние не се стремим към това американските войски да се бият в Русия или срещу Русия".

"Позволете ми да изясня нещо. Изпращаме на Украйна оборудване, което имаме на склад. А когато използваме средствата, отпуснати от Конгреса [на САЩ], ще ги използваме за попълване на собствените си запаси - с ново оборудване. С оборудване, което защитава Америка и е произведено в Америка", заяви презцидентът на САЩ.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм