Световният ден на добротата започва да се отбелязва след основаването на Световното движение за доброта. Тяхната цел и надежда била да се постави началото на ден, който да повиши осведомеността за значението на добротата сред възможно най-много хора по света, както и обединяване на хората по цялото земно кълбо.

Даряването на книги, храна или дрехи на местната общност е чудесен начин да отбележите празника. Задръжте вратата за непознат, направете комплимент на съседа си или оставете на партньора си контрола върху дистанционното на телевизора тази вечер.

Статистики за Деня на добротата

Помага при стрес

Да, точно така, да бъдете любезни с другите означава, че е по-малко вероятно да сте стресирани. Хората, които са любезни през цялото време, произвеждат с 23% по-малко кортизол - хормона на стреса. Това означава, че хората, които практикуват любезност, остаряват много по-бавно от средното население, поради по-ниските нива на стрес, наистина се отплаща да бъдеш любезен.

Това е ден на единството

Въпреки че това движение не е официално свързано с политическо или религиозно движение, над 28 държави вече участват в Световния ден на добротата. Движението се надява, че в близко бъдеще този ден ще бъде избран от ООН за официален празник.

Единствената цел на този ден е "да се подчертаят добрите дела в обществото, като се акцентира върху положителната сила и общата нишка на добротата, която ни свързва". Това е ден, в който можете да се учите, да преподавате и да споделяте своята доброта с другите.

История на Световния ден на добротата

Световният ден на добротата започва като ден за наблюдение от Световното движение за доброта. Организацията е регистрирана като официална неправителствена организация съгласно швейцарското законодателство през 2019 г. Историята на групата обаче стига чак до конвенцията в Токио през 1997 г.

На тази конференция са били изградени редица асоциации и институции, базирани в страни, сред които Тайланд, Обединеното кралство, Австралия и Съединените щати, поради обединената им отдаденост да насърчават добротата в обществото. Първоначалното формиране на Световното движение за доброта е резултат от това събитие.

Създадена е писмена декларация за основаването им, в която се заявява тяхното "обещание да се обединят, за да изградят един по-мил и по-състрадателен свят". В преследване на тази цел през 1998 г. те помагат за откриването на първия Световен ден на добротата.

От създаването си преди повече от две десетилетия този ден е станал световно признат. Многобройните събития, които се провеждат на този ден, привличат безброй участници от всички краища на света. Този ден е изпълнен с доброта и дейности като флашмобове, концерти, раздаване на картички за доброта и случайни актове на доброта, като например да платиш на някого пазаруването или да помогнеш на някого с чантите му.

Защо всички обичат Световния ден на добротата

Световният ден на добротата ви дава идеалната възможност да подходите творчески към идеите си. Има много други дни, които също насърчават хората да положат максимални усилия, и този ден не е по-различен. Помислете предварително какво бихте искали да направите, за да покажете своята доброта и признателност към другите по уникален начин.

Много хора са изключително съсредоточени върху собствения си живот и лесно могат да забравят да отделят минутка, за да помислят от какво може да имат нужда другите. Въпреки това, ако направите нещо добро за другите, това може да бъде полезно и за вас. Може да бъде наистина забавно да планирате и да видите как другите оценяват вашата доброта.

За всички е ценно да отпразнуваме ползите и добротата, които извличаме от този основен аспект на човешката природа. Световният ден на добротата може да ни помогне да си припомним, че не сме сами в живота си, че другите са добри и се грижат за нас и със сигурност не живеем в свят, в който доброто не съществува.

Има много начини, по които можете да празнувате и да се включите в споделянето на доброта с другите. Независимо дали ще споделите усмивка, когато минавате покрай непознат човек, ще изпратите на някого цветя или просто ще го прегърнете - както и да решите да празнувате, не забравяйте, че най-хубавото на Деня на добротата е, че той не струва нищо!

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм