В България в момента с една средна заплата може да се купи повече жилищна площ, отколкото преди 10 години. По този показател имотите у нас си остават едни от най-достъпните в Европа. 

Това коментира в рубриката "Портфейл" в ефира на Дарик радио кредитният консултант Борис Димитров, който е съосновател на кредитния посредник Кредит Навигатор и на платформата Musketari.bg.

Има ли балон на имотния пазар?
"На имотния пазар се очакваха известни корекции както по отношение на ръста на цените в посока надолу, така и при лихвените проценти в посока нагоре. Но докато първото шестмесечие на 2023 г. беше наистина колебливо, в настоящата 2024 г. отново бяха поставени рекорди", коментира Димитров. 

Той припомни, че ръстът на новоотпуснатите жилищни кредити за първите шест месеца на годината е с над 24%, като се наблюдава осезаемо повишение и в цените на недвижимите имоти. 

По думите му, спадът на сделките с недвижими имоти през 20223 г. е бил индикация за евентуална корекция на имотния пазар, но от началото на тази година броят на сключените сделки в София, Варна, Бургас и Пловдив отново бележи двуцифрен ръст.  

"По всичко личи, че тази корекция се отлага. Дори и новината, че България най-вероятно няма да влезе в еврозоната през 2025 г., не уплаши особено инвеститорите на имотния пазар и за това има много причини. Основната е, че имотът си остава основен инвестиционен инструмент за българите. Много от тях се завърнаха от чужбина през последните години и насочиха средства именно към покупката на жилища".  

Четете още в Darik Business Review.

Чуйте целия разговор в прикачените файлове.