Избор на университет е съдбовно решение: родителите знаят най-добре

Доброто висше образование е повод за заслужена семейна гордост

На прага на пълнолетието какво и къде ще учи студентът е най-важното решение за него и родителите му. Отговорният родител нито ще намеси грубо, нито ще абдикира от този съдбовен избор. Но със сигурност ще проучи нещата внимателно. Голямата цел е успешната професионална и житейска реализация, което е резонен повод за родителска гордост.

Днес все още съществува сериозната дилема дали да изберем висше учебно заведение на родна земя или в странство. В последните години все повече абитуриенти остават да следват в България и съвсем не съжаляват. Една такава възможност, която съчетава българските и отвъдокеански традиции във висшето образование, е Американският университет в България. Вече 30 години той неизменно поддържа високо качество на обучението и разполага с най-модерния студентски комплекс на Балканите и формира лидери и визионери в региона.

#1

№1 в България за успешна реализация (рейтинг на МОН)

US + EU

Международна кариера: диплома, призната в ЕС и САЩ

95%

Стипендии за 95% от първокурсниците

Проверихте ли Рейтинга?

По традиция АУБ е сред водещите в официалния рейтинг на университетите в България – както в ключовите дисциплини, така и по показатели, свързани с услугите, насочени към студентите.

От съществуването на рейтинговата система у нас АУБ заема призовите места в:

 • Администрация и управление
 • Обществени комуникации и информационни науки
 • Политически науки
 • Икономика
 • Информатика и компютърни науки

Liberal Аrts: широка платформа За реализация

Автентичната американска система Liberal Arts е от решаващо значение за успеха на АУБ. Студентите могат да изучават две специалности едновременно или една специалност и една подспециалност. В допълнение, те могат да заявят сферата си на образование до края на втората година. Така онези, които все още не са добре ориентирани, могат да изпробват силите си в области на знанието и да направят най-добрия избор спрямо своите дадености. По този начин системата Liberal Arts предлага възможно най-широка платформа за бъдеща професионална реализация.
Разгледайте всички специалности.

Учебен процес: Практика и пак практика

Академичният състав на АУБ е от преподаватели от близо 20 националности, завършили някои oт най-престижните университети в света като Харвард, Принстън и Кеймбридж. Университетът поддържа тесни връзки с бизнеса, като отваря врати за полезни стажове на своите възпитаници.

Практически подход в обучението

Малки групи

Модерни аудитории

Преподаватели в ролята на ментори

Пълноценен Студентски живот

Модерният кампус на АУБ в спокойния и слънчев Благоевград разполага с комфортни общежития, оборудвани аудитории и най-голямата англоезична университетска на Балканите. Динамичната учебна и извънучебна среда, съжителството със студенти от над 40 Националности в най-авангардния университетски комплекс на Балканите и възможностите за студентска мобилност в Европа и САЩ правят АУБ уникално място.

Най-голямата англоезична библиотека на Балканите

Театър-аудиториум

Много-функционална спортна зала

Oфиси на студентски клубове

Книжарница

Места за хранене

Кафе с панорамна тераса

Стипендии: Проучете възможностите!

Всяка година АУБ предоставя около 5 млн. щ.д. за стипендии и финансова подкрепа за най-добрите студенти. Това позволи на 95% от първокурсниците през есента на 2022 г. да получат финансова подкрепа от университета.

АУБ разполага с фонд за стипендии „Анна Чапрашикова”. Той подпомага негови възпитаници да продължат образованието си в магистърски или докторски програми в едни от най-добрите 20 университета в САЩ, сред които Харвард, Йейл, Станфорд, Принстън и др.

Летящ старт

Завършилите университета студенти получават двойна диплома – за ЕС и САЩ, която отваря много врати към блестяща кариера. 99,8% от възпитаниците биват наети на работа веднага след дипломирането или продължават образованието си в по-висока академична степен. Вече над 5 000 са възпитаниците на АУБ, а сред техните работодатели са Microsoft, CNN, bTV, БНБ, ООН, Световната банка и Министерския съвет на Република България.

Двойна акредитация

 • В САЩ: от New England Commission of Higher Education (NECHE)
 • В Европа: от българската Национална агенция за оценяване и акредитация

Активен обмен на студенти

Активен обмен на студенти с над 300 висши училища в Европа и отвъд океана

Ден на отворените врати: 12 ноември

12.11

За да се запознаете от първа ръка с условията в АУБ и да усетите неповторимия дух на университета, посетете кампуса в Благоевград на 12 ноември!

 • Безплатна регистрация за вашата визита
 • Посещение на лекции
 • Срещи с отдела „Прием на студенти“
 • Срещи със студенти
 • Едно зареждащо преживяване на най-модерния университетски комплекс в региона!