С атрактивно дефиле, испанският ансамбъл „Ла Туна“ започна двудневната си програма на второто си гостуване в Плевен. Съпроводено от множество любопитни граждани, дефилето тръгна в 18:00 часа от сградата на ДКТ „Иван Радоев“ като премина през централната пешеходна зона, за да достигне площад „Възраждане“.

  

Мануел Агудо, който е управител на текстилна фирма в Плевен и е със сигурност много „виновен“ за повторното гостуване на световноизвестния испански оркестър „Ла Туна“, сподели само за Дарик радио:

„Това е част от оркестър „Ла Туна“ и сега сме за втори път в Плевен. Надявам се, че музиката ни се харесва на хората. Ние искаме хората да познават нашите традиции и да виждат каква музика правим. Използвам случая да поканя всички на концерта ни на 15-ти юли в Плевен и съм сигурен, че на хората много ще се хареса това, което правим“.

Мануел Агудо, който в момента живее в Плевен сподели още, че много харесва България, където живее от 18 години.

„Много поздрави на всички плевенчани! Аз обичам Плевен, защото живея тук и искам да се видим на концерта на сцената на Регионалния исторически музей утре“, каза Мануел Агудо.

Той отбеляза ролята на Община Плевен за организацията на двойното вече гостуване на световноизвестния оркестър „Ла Туна“ в Плевен и България.

Първата изява на оркестър „Ла Туна“ беше дефиле, което започн в 18:00 часа на 14-ти юли от сградата на ДКТ „Ив. Радоев” и продължи до централния площад „Възраждане”.

След това музикантите, заедно с кмета на Плевен Георг Спартански обиколиха Градската градина, която беше изпълнена с любопитни граждани.

На 15 юли, оркестърът ще изнесе концерт в двора на Регионалния исторически музей с начало в 20:00 часа.

Входът за музикалното събитие е свободен.

„Ла Туна” е оркестърът на Университета в град Алкала Де Енарес – родното място на Мигел Сервантес,  и е  част от нематериалното културно наследство на Испания. Началото е поставено преди пет века, когато бедни студенти, наричани от местното население „сописти“ /от исп. sopa, в превод супа/, започват да свирят в ханове и таверни за купичка супа. Неповторимата жизненост на изпълненията привлича и други студенти и така пет века по-късно оркестърът е емблема на университета, чието име носи. „Ла Туна“ участва във всички събития, организирани от университета, като сред тях е церемонията на най-авторитетното отличие за испаноезична литература – наградата „Мигел де Сервантес“, връчвана от Негово Величество Крал Фелипе II. Знаково е участието на „Ла Туна“ в ежегодното възпоменание за Мигел де Сервантес и откриването на празниците на града от балкона на Кметството.

Оркестърът участва в редица фестивали в Испания, Португалия и Нидерландия, където печели наградата за „Най-добър Туна“. Десетки градове от всички континенти са имали удоволствието да са домакини на концертите на „Ла Туна“ – от Хонконг до Ню Йорк, от Токио до Буенос Айрес, от Москва до островите Фиджи. По време на тези турнета оркестърът получава множество награди и отличия като „Ключовете на града“  от Санта Марта в Колумбия и почетното звание „Гражданите на честта“ във Венецуела. “Ла Туна“ представя Испания в редица международни културни изложения и панаири – Международен панаир в Тайван, Испанската културна седмица в Израел, Палестина и Бряг на Слоновата кост, изложба в Япония.