Рядка близка среща ще се случи този уикенд, когато космическата скала ще бъде видима през бинокли и малки телескопи.

Капсулата на „СпейсЕкс” - „Крю Драгън – Ендюрънс” успешно върна на Земята четирима души от МКС


снимка: NASA/ Getty Images

Астероид, достатъчно голям, за да унищожи цял град, ще премине безобидно между Земята и орбитата на Луната този уикенд, пропускайки и двете, като същевременно предоставя на учените възможност да проучат обекта отблизо, съобщава The Guardian.

Слънчево торнадо беше забелязано от астрономи (видео)

Прелитането на астероид е често срещано явление, но НАСА информира, че е рядкост толкова голям да се приближи толкова близо и че подобни събития се случват само веднъж на десетилетие. Учените смятат, че размерът му е между 40 и 90 метра в диаметър. Открит преди месец, астероидът, известен като 2023 DZ2, ще премине в рамките на 515 000 км от Луната в събота американско време и няколко часа по-късно ще прелети покрай Земята с около 28 000 км/ч. Близката среща ще даде възможност на астрономите да изследват космическа скала от разстояние малко над 68 000 км. На по-малко от половината от разстоянието оттук до Луната астероидът ще се вижда през бинокъл и малки телескопи.


Астероидът, отбелязан със стрелка от Джанлука Маси от Virtual Telescope Project. снимка: Twitter

„Няма шанс този „убиец на градове“ да удари Земята, но близкият му подход предлага страхотна възможност за наблюдения“, каза в изявление шефът на планетарната отбрана на Европейската космическа агенция Ричард Мойсъл.

Телескопът „Джеймс Уеб” засне рядка звездa, 30 пъти пo-гoлямa от Cлънцeтo

Астрономите от Международната мрежа за предупреждение за астероиди го виждат като добра практика за защита на планетата, ако и когато бъде открит опасен астероид, който може да удари Земята, съобщи НАСА. Virtual Telescope Project ще осигури пряко уеб предаване на близкия подход.

Астероидът няма да се върне по нашия път до 2026 г. Първоначално е изглеждало, че има малка вероятност да удари Земята, когато се върне, но учените вече изключват това.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм