Артисти на Народния театър "Иван Вазов" изпратиха писмо до президента Румен Радев, в което настояват за оставката на Велислав Минеков като служебен министър на културата.

Обръщаме се към Вас във връзка с т. нар. "скандал" в Народен театър "Иван Вазов" тъй като Вие сте човекът, назначил господин Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата“, се казва в писмото. Действията на господин Минеков в качеството му на министър на културата и представител на изпълнителната власт би следвало да водят до разрешаване на конфликти, ограничаване на щети от всякакъв характер и прилагане на висок етичен стандарт при разрешаване на кризи. С публичните си изяви по конфликта в Народния театър господин Минеков уронва престижа на представляваната от него институция", гласи още текстът. Писмото е подписано от 49 артисти от Народния театър.

Директорът на Народния театър подава жалба в съда срещу Минеков

"Историята с Народния театър представлява една жълта оперета. Проблемът е в ръцете на самия директор. Това, което е направил трябва да бъде разрешено. Крайно време е да вземе решение кого ще освободи и кого не, а не да се заиграва с артистите. За съжаление разбирам, че имало някаква организация от артисти, които да заведат дело срещу мен за огорчение. Това много ме натъжава, тъй като го научавам от хора, с които съм близък. В тази подписка има и хора, които са ми близки", заяви по-рано Минеков.

"Това обаче е една малка част от артистите. Има и такива, които не са огорчени и опитът да се пренесе този скандал към министерството и към мен специално като министър е тенденциозен", каза той.

До 110 лева за билет в Народния театър

Във връзка с изказването на директора на Народния театър Васил Василев, че Минеков е създал репресивна комисия срещу него, министърът заяви:

"Тази репресивна комисия е само в неговите фантазии и конспирации. Вероятно Путин е направил тази репресивна комисия. В театъра има много голяма щета и това е заради лошите отношения между хората, които работят там. Василев не отговоря на неудобните въпроси. Не можем да разберем той дали се е срещал с Морфов. Вероятно нито го е търсил, нито се е срещал с него."

"Този театър е обречен на печалба със или без Василев обаче. Получавам обаждания от актьори, с които съм близък от години. Те се чувстват потиснати, защото усещат някакъв вид подготовка за репресии. Повечето от напусналите са помолени да напуснат с обезщетение. Много скоро ще ви споделя всичко. Това, в което се забърках като каша е трудноспасяемо. Това, което е вътре в целия състав е ужасяващо", каза Минеков.

Минеков: Изключително съмнителни лица са назначени в Народния театър, скоро ще разкрия всичко

"В Народния театър са едни от най-знайните наши имена. Това са хора, които са изградили себе си с огроен труд и имат огромно признание", заяви Минеков и попита дали е по-ценно за Народния театър Александър Морфов, Захари Карабашлиев и Явор Гърдев да напуснат, а не „госпожите” от екипа на директора, заради които тези творци си тръгват.

Директорът на Народния театър Васил Василев пък подаде жалба срещу министъра на културата проф. Велислав Минеков.

"След поредната атака на служебния министър на културата срещу Народен театър "Иван Вазов", неговия екип и автономия взех своето решение. Възложих на юристи и те вече работят по моя жалба пред "Комисията за защита от дискриминация" за това недопустимо поведение и действия. Следващата седмица ще бъде образувано делото. За 118 г. над Народен театър "Иван Вазов" нееднократно са правени опити за упражняване на политически натиск и винаги е било безуспешно. И днес няма да бъде по-различно!", написа Василев в собствения си профил.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм