"Организирахме форум на тема "Културно наследство". Посветен е на предизвикателствата пред опазването на недвижимото културно наследство в България, търсейки добри практики и възможните им приложения", заяви Арх. Дора Иванова в предаването "Посока Култура" по Дарик.

"Форумът се организира от фондация "Проект Бузлуджа“ и се провежда с подкрепата на Френския институт в България, Посолството на Федерална република Германия в София и Британското посолство в София."

"Конференцията ще представи предизвикателствата пред опазването на недвижимото културно наследство в България, търсейки добри практики и възможни практически приложения."

"Едно от интересните неща на този форум бе това, че се обсъдиха различните модели за управлението на културното наследство в различните страни, радваме се, че много хора подкрепиха форума", заяви Проф. Йорг Хаспел.

Как се опазва и менажира културното наследство 

"Един важен извод е да не се разчита само на държавни орган за паметниците, но и да се задвижи гражданското общество", заяви проф.Йорг Хаспел - директор на института за паметници на културата в Берлин.

"Стои въпроса за законодателството и финансирането, трябва да има намалени данъци за хората, които се грижат за културното наследство", коментира той.

"Данъчното облекчение е един инструмент да се насърчи опазването на културното наследство".

Как да опазим културното наследство

"Един от важните аспекти е да има обществен достъп до списъците с културно наследство и до процедурите, с които се избира, кое да се включи в него, да се помисли за начин местната общност да е въвлечена не само в резултата но и в самия процес в припознаване на даден паметни като културно наследство."

"В Германия например нещата са много напреднали в реконструкцията обновяването при което да не се унищожават паметниците на културата"

"Когато си помислим за санкции и наказания това не първата стъпка, а тази която се опитваме да избегнем, опитваме се организираме план за управление на културното наследство, много хора участват в този план, трябва да се мисли за имот, който ще съществува, това не просто музей", допълни проф.Йорг Хаспел.

"За да могат тези обекти да бъдат опазени е важно да се развива капацитета, както на държавно ниво, така и да се работи с частни инвеститори и други страни, за да може тези обекти да намират живот", коментира Арх. Дора Иванова.

"Добре е някои важни обекти да останат държавни, но да се споделят с други страни", каза тя.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм