Разбита е организирана престъпна група, извършваща трафик на хора с цел сексуална експлоатация, съобщиха от МВР. В рамките на съвместна операция между Евроджъст и Европол, ГДБОП, ГДЖСОБТ и Регионалната и Окръжната прокуратура на Добрич, както и полицията и прокуратурата на германския град Хейлброн, са арестувани петима души и са извършени осем претърсвания.

“Анимус”: Законът не пази жертвите на насилие в интимна връзка

Разследването започва през лятото на 2022 г., когато у нас постъпват жалби от пострадали от трафик на хора с цел сексуална експлоатация. След съществен контакт с германската полиция и прокуратура, е образувано досъдебно производство под ръководството на Районната прокуратура в Добрич.

Установени са две организирани престъпни групи от български граждани, враждуващи помежду си, в резултат на което са пострадали и няколко от техните жертви. Потърпевшите са държани в принудително подчинение, нанасяни са им телесни повреди от физически тормоз, склонявани са към проституция и трафик на наркотици (кокаин). Заподозрените набелязвали и набирали уязвими български жени и ги транспортирали до Германия, където ги принуждавали да проституират.

Задържаха 9 души за трафик на хора в България и Великобритания (снимки)

След проведени срещи в Европол и Евроджъст са съгласувани действията на двете държави с цел продължаване на разследването и разкриване на престъпната дейност на участниците в организираните престъпни групи. Постигнато е съгласие за изпращане на Европейска заповед за разследване. 

В хода на съвместната операция, заедно с Европол и Евроджъст на територията на България, проведена на 4 май, е задържан един от заподозрените, извършени са пет претърсвания от служители на ГДБОП и ГДЖСОБТ. 

Местят братя Тейт под домашен арест

Паралелно на територията на Германия са задържани четирима участници в престъпната схема, извършени са три претърсвания, намерени и иззети са различни вещи и предмети - мобилни телефони, лаптопи, нелегални покер машини, хладно оръжие, пари в брой и множество златни накити. Идентифицирани са жертви на престъпната дейност, на които е предложена закрила и помощ.

Снимки: МВР

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм