Противоречивият инфлуенсър в социалните мрежи Андрю Тейт и брат му Тристан трябва да бъдат преместени от ареста под домашен арест с незабавно изпълнение, постанови румънски съдия.

Решението на Апелативния съд в Букурещ заменя последния период на задържане под стража, който трябваше да приключи на 29 април.

Съдът в Букурещ реши: Братята Тейт остават в ареста

Две сътруднички - Георгиана Нагел и Луана Раду - също се освобождават.

И на четиримата е разпоредено да останат в сградите, в които живеят, освен ако нямат съдебно разрешение да ги напуснат.

Говорител на братята Тейт заяви пред Би Би Си, че братята са "във възторг".

Братята са задържани от декември и са разследвани по обвинения в изнасилване, трафик на хора и създаване на организирана престъпна група. И двамата отричат да са извършили престъпление.

Адвокатите на Тейт твърдят, че задържането му в превантивен арест е неоправдано тежко, когато има други съдебни възможности като домашен арест.

В изтекли съдебни документи, видени от Би Би Си, се излагат показания на предполагаеми жертви, които твърдят, че са били принуждавани да печелят по 10 000 евро (8800 паунда) на месец в платформите на социалните медии, под предполагаема заплаха от физическо насилие.

Братята Тейт остават за още един месец в ареста

В съдебните документи се описва също, че дълговете се използват като "форма на психологическа принуда".

От началото на разследването през април миналата година прокуратурата е идентифицирала шест жени като жертви.

Все още обаче не са повдигнати обвинения срещу братята или двете румънски сътруднички, които бяха арестувани заедно с тях.

През 2016 г. Тейт, бивш кикбоксьор от британско-американски произход, беше отстранен от британското телевизионно предаване Big Brother заради видеоклип, в който се виждаше как той напада жена.

След това той придоби печална слава в интернет, като Twitter го банна заради думите му, че жените трябва да "носят отговорност" за това, че са били сексуално насилвани. След това профилът му беше възстановен.

Въпреки забраните в социалните мрежи, той придоби популярност, особено сред младите мъже, като популяризира това, което представя като свръхмъжествен и свръхлуксозен начин на живот.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм