Варненският апелативен съд потвърди ареста на трима членове на организирана престъпна група, занимаваща се отглеждане на растения от рода на конопа. Уважен бе протестът на прокуратурата срещу определения от Варненския окръжен съд домашен арест  на четвърти участник в групата и задържа и него под стража.

Първоначално по досъдебното производство са били задържани 7 души, участвали в противозаконното отглеждане на растения в 12 оранжерии в наети под наем жилища. Иззети са били близо 3 кг марихуана, над хиляда растения от вида на конопа, хашиш и големи парични суми в левове и евро. Квартирите били оборудвани със специфични инсталации и системи.

Разкриха 12 наркооранжерии във Варна (СНИМКИ)

Срещу всеки от четиримата, които днес се изправиха пред съда - Христо Н., Николай С., Георги В. и Станислав А., са повдигнати по няколко обвинения - за участие в организирана престъпна група, отглеждане на растения от вида на конопа, държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

Апелативният съд съобрази, че повдигнатите обвинения са за деяния с изключително висока степен на обществена опасност, които са извършвани в продължителен период. За всеки от обвиняемите съдебният състав прие, че има достатъчно данни, обосноваващи предположението за съпричастност. 

Съдът опонира на твърденията на защитата за отглеждащи растения съученици с довода, че са прилагани знания, компетентност, старания, техническо оборудване и ежедневни грижи.

В друго заседание на Апелативния съд бе потвърден арестът на мъж, обвинен в отглеждане и притежание на марихуана. 32-годишният Григор Б.  е обвинен за извършване на незаконната дейност в съучастие с още двама мъже, които са под домашен арест, но прокуратурата не е протестирала мерките им.

Разбиха поредната оранжерия за канабис край Варна (СНИМКИ)

Високотехнологичната оранжерия е била разположена в селскостопанска постройка край с. Близнаци, община Аврен, на площ над 700 кв.м. Открити са общо 2 288 растения, а иззетата суха маса надхвърля 36,8 кг.