Япония се сдоби с още един остров към вече впечатляващата си колекция, след като подводно вулканично изригване на 1200 км южно от Токио създаде нова суша, съобщава The Guardian.

Експерти заявиха, че малкият остров се е появил след серия от изригвания, започнали през октомври близо до остров Ивото, част от островната верига Огасавара в западната част на Тихия океан.

Фукаши Маено, доцент в Института за изследване на земетресенията към Токийския университет, заяви, че е потвърдил, че фреатомагматичните изригвания - вид експлозивни изригвания, които са резултат от взаимодействието на магмата с водата - са се случили на около километър от Ивото и са образували земна маса с диаметър около 100 метра.

Маено, който е прелетял над мястото в края на октомври, заяви пред информационната агенция Kyodo, че по време на изригванията на всеки няколко минути са се издигали шлейфове от дим и пепел с височина над 50 метра.

Снимка "Х": Остров - Япония

Ивото - сцена на една от най-кръвопролитните битки по време на войната в Тихия океан и един от 111-те активни вулкани в Япония - се намира в близост до друг нов остров, който се е образувал след изригване през 2021 г.

Остров Ивото преди това е бил известен като Иво Джима, но през 2007 г. е преименуван от японските власти.

Районът е свикнал с драматични изблици на вулканична активност. Японската метеорологична агенция съобщи, че подобни изригвания са наблюдавани близо до Ивото между юли и декември миналата година и през юни тази година.

Новите острови, съставени от пепел и скални фрагменти, трудно биха устояли на постоянните удари на вълните, но продължителната вулканична дейност би могла да доведе до образуването на потоци от лава, които в крайна сметка да оформят по-твърда и устойчива повърхност.

Докато придобива нови острови, Япония понякога ги губи. Смята се, че островът Есанбе Ханакита Коджима, който се намираше на 500 метра от брега на Хокайдо, се е изгубил незабелязано под вълните през 2018 г.

Никой не разбрал, че е изчезнал, докато авторът Хироши Шимизу не посетил района, за да напише продължение на своята книга с картинки за "скритите" японски острови.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм