Събитията днес показват трайната и непроменима национална психология. Когато идват нашественици, по-умните се потапят в блатото и дишат с тръстикови сламки. Нашата земя на кръстопът все някой я гази!

За случващото се в наши дни е разговорът в студиото на Дарик радио Пловдив с известния пловдивски писател, журналист и драматург Александър Секулов*, носител и на националната награда за литература "Христо Г. Данов" тази година. 

Изморен съм от идеологии и псевдо революции, признава Сашо Секулов. Пропагандата ни облъчва като радиация днес. Всичко крайно първо се идеологизира, после се политизира, след това идва партизанщината и накрая обществената комедия, трагедия или драма.

Според него българинът продължава да решава всичко "извън държавата си", въпреки държавата си и двете страни "се гледат"  като "непознати в един асансьор". Но писателят уточнява, че това не е нито извинение, нито обвинение. От всеки опит насилствено да се промени ходът на историята, страда само обикновеният човек, а печеливши са "откровените бездарници". Пропагандата "прониква във всеки ъгъл от нашия живот",  но и съпротивата на хората става все по-силна. Единствено успялата Революция е Еволюцията, категоричен е Сашо Секулов.

И всички сме съгласни с него, че в политическото говорене днес няма перспектива...

Центърът на нашия свят е Бог! За да управляваш един народ, трябва не само да го разбираш, но и да го обичаш!, завършва писателят. 

През различни "Хроники и химни" се качваме с него в "Корабът на сирените", за да стигнем до "Възхвала на провинцията"...

  • Какви са копнежите на един писател за утрешния свят? 
  • Къде е Спасението от манипулативната пропаганда?
  • Има ли връзка и каква между революцията и еротиката? -  чуйте от невероятния Александър Секулов.

Запис и интервю  Искра Койчева

Автор и редактор Лалка Златанова

Саунд дизайн и постпродукция Петър Тодоров

 ​* ​Само преди дни Александър Секулов спечели ​националната награда​ „Христо Г.Данов“ в категория „Автор на българска художествена литература“. Той бе отличен за романа „Корабът на сирените“ на Издателство „Хермес“.​ 

​Пловдивският писател и драматург е носител и на националните литературни отличия „Академика“ (1988) и „Цветан Зангов“ (1985, 1986, 1987)​, на награда "Иван Николов" за стихосбирките „Високо, над далечината“ и „Възхитително и леко“ (1998, 2004)​; на  награда „​Пловдив“ в раздел „Художествена литература“ за романа „Възхитително и леко“ (2004), за поетичната книга „Море на живите“ (2016)​ и за пиесата „Одисей“ (2019)​. За "Море на живите" той е награден и с националната награда "Христо Фотев".