Руснак почина, след като беше разкъсан  от акула край един от курортите на Червено море в Египет, съобщиха египетските и руските власти.

Изчезнал мъж е открит в стомаха на акула, близки разпознали татуировката му

Египетското министерство на околната среда съобщи, че мъжът е бил починал четвъртък, след като е бил нападнат от тигрова акула във водите близо до град Хургада. Властите затвориха участък от 74 километра от бреговата линия, като обявиха, че ще остане забранен до неделя.

Акула се превъртя във въздуха пред сърфист в Хавай (видео)

По-късно министерството съобщи, че е уловило акулата и я изследва в лаборатория, за да се опита да определи причините за рядката атака.

Руското консулство в Хургада идентифицира мъжа като руски гражданин, но не съобщи името му. Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че убитият е руснак, роден през 1999 г., който е живял и работил в Египет и не е бил турист.

Видеоклип, циркулиращ онлайн, за който се твърди, че е от нападението, показва мъж, който се бори във водата, преди да бъде многократно атакуван от акула, която кръжи около него, след което е повлечен надолу.

Египет затваря част от плажове на Червено море след смъртоносни нападения от акула

Гмуркач, който пристигна на място непосредствено след атаката, каза, че хората са се втурнали да помогнат на жертвата, след като спасител от близкия хотел е вдигнал тревога, но не са успели да стигнат до него навреме.

В изявление, публикувано в официалния му канал в Telegram, консулството призова руските туристи да бъдат бдителни, когато са във водата, и стриктно да се придържат към всякакви забрани за плуване, наложени от местните власти.

Накратко: Селфи с акула в Природонаучния музей

Това е ужасно, останките на този човек са още там. Треперя. Точно пред очите ми акулата изяде този човек. Чувствам се много зле“, написа очевидец в Telegram.

Атаките на акули са рядкост в крайбрежните райони на Червено море. През 2022 г. обаче две жени - една австрийка и една румънка, бяха убити в рамките на дни една от друга при атаки на акули в Хургада.

Издирват голямата бяла акула, убила плувец в Сидни

Египетските курорти на Червено море, включително Хургада и Шарм ел-Шейх, се гордеят с някои от най-известните плажни дестинации в страната и са популярни сред европейските туристи. Гмуркачите са привлечени от стръмните склонове на коралови рифове, които предлагат богат и пъстър морски живот.

През последните години Египет се опита да съживи жизненоважния туристически сектор, пострадал от години на политическа нестабилност, пандемията от Ковид и войната в Украйна.

Акула роди асексуално

Тигровите акули са големи видове, които живеят в тропически и умерени води. Те са сред най-цитираните акули от Международния файл за нападения от акули за непровокирани атаки срещу хора.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм