"Декември 2023 г. остава целевата дата за присъединяване на България към Шенген". Това съобщи премиерът академик Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след срещата си с българския еврокомисар Илиана Иванова. Това е първото официално посещение на Иванова у нас след встъпването й в длъжност като член на Европейската комисия. На съвместния брифинг бяха засегнати и темите за забавянията по Плана за възстановяване и устойчивост и инициативата на Европейската комисия за 100 регионални иновационни долини.

"Чрез инициативата на Европейската комисия за 100 регионални иновационни долини, България може да навакса част от изоставането си от страните от Централна и Източна Европа и по-развиващите се страни в рамките на Европейския съюз", каза българският еврокомисар Илиана Иванова. На 13 октомври в Пловдив предстои да бъде открита такава в сферата на биоикономиката и храните.

В тази посока, премиерът Николай Денков открои специфична слабост на държавата ни.

Денков коментира и промените в Плана за възстановяване и устойчивост. Той заяви, че те ще  бъдат представени на Европейската комисия в първата седмица на октомври.

"Целевата дата за присъединяване на България към Шенген остава краят на 2023 година, а позицията на Европейската комисия е категорична", заяви Иванова.

Автор: Юлиан Сутев, стажант-репортер

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм