Тайната на великолепието на българския род е в историята му. Всеки от нас е потомък на предците си и знанието за рода е изключително важно, ако искаме да разберем правилната функционалност на нашия живот във времето, в което сме се родили. Когато имаме това познание, разбираме, че всичко е предопределено и записано в аналите на нашия род.

           Изследванията си върху това представи известният родов терапевт Аида Марковска,  чиято лекция бе първата в рамките на проекта „Магията или вярата в свръхестественото“ на Регионалния Етнографски музей в Пловдив. През последните 10 години тя е проучила историята на над 1300 български рода.

           Всяко родословно дърво е като интегрална формула. Системата на рода говори сама за себе си, но задачата ни като наследници е да решим уравнението, ако искаме да получим отговорите, които търсим в живота си, обясни Аида Марковска. Според нея на всеки род е присъща и една друга доказана характеристика –  фракталната структура. Не е трудно да се убедим, че всичко се повтаря, само че в ново време. Родовата енергията се предава през поколенията, когато е налице нова морална среда, ново общество. Голяма е силата и на вербалната магия, в която народът ни вярва.  Думите на всяка майка могат да помогнат или провалят живота на децата, както и да окажат влияние на следващите поколения. 

           Магията, която движи българския род се крие в три основни ценности – децата, дома и земята, категорична е Аида Марковска. А „лечението“ на всички несполуки в семейство и рода ни е дадено в българските обреди и обичаи. Затова е добре да ги пазим и предаваме на следващите поколения, точно така, както сме ги научили от нашите баби и дядовци. „Влиянието на свръхестествените сили в българския род“ предизвика изключителен интерес и препълни залата на музея на първото по рода си събитие, което се провежда и с подкрепата на „Пловдив 2019“.

В Регионалния етнографски музей  предстои и научна конференция с международно участие „Магията или вярата в свръхестественото“, която ще се проведе на 27 и 28 март, със съдействието на Министерство на културата. Тя е посветена на доц. д-р Николай Колев – основоположник на Търновската етнографска школа и в нея ще се включат над 40 изследователи. Те ще представят различни проучвания, свързани с магическите вярвания и практики, които съпътстват човечеството от праисторията до днес, като фокусът е върху ролята на магията в българската народна култура и различните обреди – от сплитането на мартениците до строителните практики.

Със свободен достъп за пловдивчани ще са още две лекции – на 23 март на доц. Д-р Ангел Гоев - „Магия и магичност в българската народна култура“ и на 28 март на проф. д.н.к. Мария Шнитер, която ще представи „Защо няма лов на вещици в православния свят“. Посетителите на музея могат да разгледат и изключително интересната изложба с магически накити, шевици, украси в народните носии и предмети, ползвани в обредността на народа ни.