АЕЦ „Козлодуй“ ще прекрати предсрочно договора с Русия за доставка на ядрено гориво, обяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Руското ядрено гориво ще бъде заменено с такова от други източници, като американската компания „Уестингхаус“. В 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече са поставени всички 43 касети ново ядрено гориво с неруски произход, като се очаква реакторът да заработи отново на 9 юни. За първи път в 50-годишната си история централата ще работи с алтернативно гориво.

С официална церемония бе отбелязано поставянето на всички нови 43 касети с ядрено гориво в Блок 5 на АЕЦ Козлодуй. За първи път в историята на централата горивото не е руско, а е доставено от американската компания "Уестингхаус". Служебният премиер Димитър Главчев определи това като важна стъпка в енергийната диверсификация и независимост на страната.

"Какво по-хубаво от това, което се случва днес? Това означава завършен първи етап на реална диверсификация на ядреногоривния процес. Това не са просто 43 касети, които са доставени и положени от "Уестингхаус", това е почти пълното отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия."

Наличното в момента руско ядрено гориво ще бъде използвано като резервно, а договорът за доставка с Русия ще бъде прекратен предсрочно, каза изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов и уточни, че диверсификацията ще продължи през следващите 4 години.

"Ние в 4-годишен период трябва да завършим диверсификацията, която е толкова необходима на България предвид геополитическата обстановка. В Югоизточна Европа ние сме първата централа, която стартира преди 50 години. Сега ще станем и първата да имаме диверсифицирано гориво, неруско"

На събитието в атомната централа присъства и американският посланик у нас Кенет Мертен. Той коментира, че България може да стане енергиен хъб след като диверсифицира източниците си на гориво.