61% от родителите на деца до 4-годишна възраст подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички. А около 9% от родителите не са им поставили всички задължителни ваксини. Интересно е, че тази тенденция е по-слаба, когато става въпрос за друго, по-голямо дете в семейството. Това сочат резултатите от изследване на нагласите към прилагането на българския имунизационен календар при децата. То е проведено от социологическа агенция „Глобал Метрикс“ сред 1002 родители на деца до 4-годишна възраст и 350 общопрактикуващи лекари с деца в практиката си  по поръчка на УНИЦЕФ България, в партньорство с Министерството на здравеопазването.

Изследването посочва, че други 3,8 на сто смятат, че към имунизационния календар трябва да се добавят още ваксини. 13% от родителите са за по-голяма свобода на избора и намаляване на броя на задължителните ваксини, а около 8% от тях смятат, че нито една от имунизациите не трябва да е задължителна. 

Основната причина за отказ от ваксинация е възможността от странични ефекти, както и притеснения, свързани с отключване на различни заболявания или с качеството на ваксините и наличието на вредни съставки в тях.

Спад в нивата на ваксиниране в някои страни от европейския регион по време на КОВИД пандемията - между 2020 г. и 2022 г., отчитат още от УНИЦЕФ България.

През последните три години повече от 1,8 милиона деца в Европейския регион на СЗО са пропуснали да се ваксинират срещу морбили. Последицата от това е 60-кратно увеличение на броя на случаите на морбили през 2023 г. спрямо 2022 г., включително в някои от съседните на България държави.