На XI-я национален фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“ е домакин днес Хасково. В надиграването, което не е с конкурсен характер, тази година участват  1 530 танацьори от 53 клуба в страната. 


По традиция всички те дефилираха в централната част на Хасково, като шествието тръгна от площад „Свобода“ към зала „Дружба“, където е надиграването, начело с основния организатор Мишо Кадиев от клуб „Фъртуните на Мишо“ и кмета Станислав Дечев. За първи път в Хасково гостуват „Русалии“ от Петрич, които също заеха място в първите редици на шествието.


„Хайдушка софра“ откри кметът на община Хасково Станислав Дечев, който поздрави организатори и участници.


Инициаторът Мишо Кадиев благодари на включилите се и заяви, че си струва всички усилия, които той и клуб „Фъртуните на Мишо“ полагат, за да се случи надиграването. 


Фестивалът не е с конкурсен характер и участниците се представят с две хора с доказан произход. Всеки клуб ще получи подаръци, плакети и грамоти. Предвидени са награди за най-красива носия, най-млад и най-възрастен участник и клубове, участвали във всяко издание на фестивала. Той се провежда под егидата на Асоциация на хореографите в България и се финансира по програма „Културни инициативи“ на Община Хасково.