След необичайно топлото начало на годината и на месец януари, беше време да се върнем към зимата и ето, че тя напомни за себе си. С повече сняг в планините и дъжд на места в равнините, но това е едно добро начало за любителите на зимните спортове.

Една от най-студените зими: Над 150 са вече жертвите на суровия студ в Афганистан

В петък и събота преваляванията с прекъсване ще продължат, като най-късно ще спират на изток и североизток. Средиземноморският циклон се изтегля и това ще доведе до окончателното спиране на валежите.

Прогностична карта на очаквани валежи над страната по средиземноморски циклон в петък 3-ти февруари. WeatherOnline

От неделя нататък до средата на следващата седмица ни чака по-тих период, съществени валежи не се очакват, а ако превалява, то ще е предимно от сняг по високите западни полета. 

Температурите остават типични за края на януари и началото на февруари - положителни през деня и отрицателни сутрин. По-ниски минимални сутрешни температури евентуално ще измерим в неделя, понеделник и вторник - до минус 4 - минус 6 градуса. Не се очаква да е по-студено. В планините, разбира се, температурите ще са по-ниски, така че имайте едно наум при преходи, особено в по-високите алпийски части. Там и снегът се увеличи и на места е възможно да има и лавинна опасност. Проучвайте внимателно маршрута, по който смятате да се движите, дръжте връзка с ПСС.

Рязко влошаване на времето от днес в Родопската яка (обновена)

Скиорите също трябва да внимават, вече във всички зимни курорти условията за ски се подобриха съществено, така че карайте само по обозначените писти и внимавайте.

Същото важи и за шофьорите, особено днес, утре и в неделя, и особено в планинските райони и през проходите, там ще е заснежено, на места заледено, бъдете внимателни.

След средата на следващата седмица около втори, трети февруари е възможно да се образува нов по-дълбок средиземноморски циклон, чийто път може да мине през Гърция и това е рецепта за нов зимен пристъп с валежи от сняг, образуване на нова снежна покривка и влошаване на пътната обстановка в страната.

За момента европейският модел показва таков развитие на синоптичната обстановка в петък - 3 февруари. Но тъй като има седмица време, не е ясно дали това ще се случи, както се прогнозира.

Ще следим развитието на процесите и във вторник на заседанието на Синоптичната комисия ще имаме яснота дали в края на следващата седмица ще видим нови сериозни снеговалежи или пък ще ни се размине.

Докато зимата плахо пристъпва на Балканите и у нас с първия по-сериозен сняг за този януари, на места в Северното полукълбо тя е в разгара си и създава сериозни проблеми. 

В САЩ нова студена вълна и сняг сковаха северните щати, а там се очертава ново студено нахлуване от Канада.

Много студено е в Монголия, в Северен Китай, както и в Северна Корея - на места температурите паднаха до минус 25, минус 30 градуса. Това създава тревожни проблеми за хората, особено в Северна Корея, тъй като там е много студено, а и в северните части на страната на места няма ток.

Как ще се развие зимата през февруари е основният въпрос, който ни вълнува. Не е ясно, но първите дни на февруари ще са по-скоро зимни, перспективи има за още валежи, за още сняг, така че е възможно да наваксаме топлото време от декември и януари. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм