Свидетели сме на сериозни притеснения и недоволства на земеделските производители, но независимо от това духът на българския производител не е сломен“. Това каза днес земеделският министър Кирил Вътев при откриването на мегаизложението АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024 в Международния пловдивски панаир. По думите му тук се срещат науката с практиката, най-новите постижения и хората, които имат амбицията да ги предлагат.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и министрите на земеделието на България Кирил Вътев и на Република Косово Фатон Пеци заедно прерязаха лентата на първите за годината изложения в Панаира.

“Всяка година, когато се провежда този форум, съм тук, защото разбирам огромното му значение не само за България, не само за нашите съседи и Европа, а и за целия свят“, каза при откриването вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ присъствието на земеделския министър Кирил Вътев показва голямата подкрепа на държавата към българските производители в борбата им за повече собствена продукция на пазара. „Срамно е земеделската страна България да внася 80% от продуктите от други страни“, коментира още Илияна Йотова от трибуната.

Тази година на агрофорума участват над 600 изложители от 21 държави, като ръстът на компаниите е с 10%. Силно участие имат представители от Италия, Франция, Германия, Гърция, Турция. Новите неща, които ще се видят, са свързани с усъвършенстване на производствата, нови научни достижения, улесняващи обработката на земята, като се набляга на електронна автоматизация и изкуствен интелект.