След абсурден случай, в който на мъж с рак на гърдата беше отказана хормонална терапия заради пола му, Министерството на здравеопазването съобщи във вторник, че Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти е решил и мъжете да бъдат включени в терапията. По този начин ще се прилагат европейските правила на поведение при лечение на заболяването при пациенти и от двата пола.

Мъжът, който беше потърпевш от липсата на тази синхронизация, заяви пред bTV: „Мисля, че това е първата крачка към спечелването на битката. Безкрайно щастлив съм от подкрепата, която получих“.

Айвън Андреев добави, че до Нова година лечението му е подсигурено чрез помощта на лекари, които са намерили необходимото количество от предписаната му инжекция от онколог.

„С моя казус много хора разбират, че битката с държавните институции не е невъзможна – най-вече със Здравната каса“, каза Андреев.

„Към момента Здравната каса не е отменила своя отказ, делото е висящо“, обясни адвокатът на Айвън Кристиан Гьошев. Той допълни, че промените имат действие занапред и не засягат момента.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм