Областните дирекции по безопасност на храните във Варна, Добрич и Бургас осъществяват засилен контрол по време на летния туристически сезон. Проверяват се обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения, включително и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти с услугата „all inclusive”.

Инспекторите ще следят за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на годност, спазване на изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите, правилно етикетиране. Ще се акцентира на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти в проверяваните обекти. 

Контролът обхваща също осигуряването и спазването на изискванията за висока хигиена при приготвянето и предлагането на храна, наличие на заверени лични здравни книжки на персонала и други. 

При необходимост Областните дирекции ще извършват и съвместни проверки с други компетентни институции, като регионалните подразделения на РЗИ, КЗП, НАП и МВР.